Popotresni sunki lahko trajajo tudi dve leti

FOTO: Youtube

Dežurni seizmolog na Arsu Andrej Gosar je dejal da po njegovi oceni ne bo hujših posledic potresa na Hrvaškem v Sloveniji, predvsem naj bi prišlo do razpok na hišah, a popotresni sunki bodo še prisotni.

Kot je ocenil Gosar, je sicer za podatke o škodi in vplivu na stavbe na področju Slovenije še prezgodaj. Je pa napovedal, da bo popotresnih sunkov še veliko in bodo še trajali.

Popotresni sunki praviloma niso močnejši od glavnega potresa

Seizmolog je za STA ocenil, da ob tako močnem potresu lahko pričakujemo, da bo potresna dejavnost trajala še mesece, kot je bilo tudi ob spomladanskem potresu pri Zagrebu. Čeprav je običajno, da po močnem potresu sledijo popotresni sunki, ki praviloma niso močnejši od glavnega potresa, so pri tem pravilu tudi izjeme, je še dejal.

Slovenija sicer leži na potresno nevarnem območju, zato je potrebno, da smo prebivalci podučeni o tem, kako ravnati med potresom in po njem, na spletni strani navaja uprava za zaščito in reševanje. Navodila kako ravnati med potresom smo objavili na tej povezavi.

Ivica Sović, seizmolog z naravoslovno-matematične fakultete, je v oddaji 24UR ZVEČER odgovoril kako dolgo bodo trajali popotresni sunki? “Vsaj eno leto, če ne dve. Kajti to je bil zelo močan potres” .

Oddaj komentar