Poostren nadzor pešcev po vsej državi

Za varnost pešcev v prometu. Slika je simbolična.

Od 3. do 13. oktobra bodo policisti po vsej Sloveniji nadzorovali pešce kot udeležence v prometu. Izvajali bodo krajše nadzore prometa, namenjene predvsem nadzoru pešcev in kako ti upoštevajo cestno-prometne predpise. Akcija poteka pod okriljem Javne agencije RS za varnost prometa.

Danes se začenja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev. Pregledovali bodo, ali pešci uporabljajo odsevne predmete, ali pravilno ravnajo v cestnem prometu in ali vozniki upoštevajo omejitve hitrosti v naseljih in odstopajo prednost pešcem pred označenimi prehodi. Pešci namreč spadajo med ranljivejše udeležence v cestnem prometu, zato je njihova varnost ena izmed prioritet nacionalnega programa ter preventivnih in vzgojnih aktivnosti Javne agencije RS za varnost prometa, ki je nosilec nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev. Preventivni akciji se bodo policistom pridružili tudi redarji v obliki poostrenih in preventivnih nadzorov.

Izvajali bodo tudi nadzor pešcev pri upoštevanju cestno prometnih predpisov.

V času izvajanja poostrenih nadzorov bo tako prioriteta preprečevanje, opozarjanje in tudi sankcioniranje kršiteljev določil, predvsem na prehodih za pešce, na katerih promet ni urejen s svetlobnimi prometnimi znaki ali jih ne ureja pooblaščena uradna oseba, tam pa morajo vozniki in drugi udeleženci cestnega prometa omogočiti pešcem varno prečkanje vozišča, ki so na prehodu ali stopajo nanj. Prav tako bodo nadzorovali udeležbo pešcev v cestnem prometu in ali imajo odsevne predmete.

Danes bodo pri akcijah nadzora sodelovali med 17. in 19. uro tudi občinski redarji v MO Maribor, Rušah in Benediktu. Redarji so namreč v sklopu svojih zadolžitev pozorni tudi na ravnanje pešcev v prometu in na ravnanje drugih udeležencev prometa do pešcev.

Oddaj komentar