Poostren nadzor cestnega prometa nad kršitvami pešcev in vozniki, ki jih ogrožajo

Za varnost pešcev v prometu. Slika je simbolična.

Pešci še vedno ostajajo ena izmed varnostno najbolj izpostavljenih kategorij prometnih udeležencev. Najpogosteje so žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi ogrožanj pešcev na prehodih za pešce. Zanemariti ni mogoče tudi prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev (npr. neosvetlitev in nepravilna hoja izven naselij ter nepravilno prečkanje cest v naseljih).

V letu 2021 je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 96 (83) ali 16 % več pešcev, od katerih je 1 (2) umrl, 11 (17) se je hudo telesno poškodovalo in 76 (54) ali 41 % več lahko telesno poškodovalo.

Najpogostejši vzrok prometnih nesreč z udeležbo pešcev je bilo neupoštevanje pravil o prednosti. Sledijo vzroki, kot so neprilagojena hitrost, premiki z vozilom in nepravilnosti pešcev.

Varnost pešcev je najbolj ogrožena jesenskih, zimskih mesecih in v zgodnjih spomladanskih, ko so pešci v večjem obsegu udeleženi v prometu (med delavniki, v časovnih intervalih, ko je vidljivost slabša in v naseljih).

V okviru poostrenih aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti pešcev, ki na območju Republike Slovenije potekajo od 21. do vključno 27. februarja 2022, bomo na območju Policijske uprave Maribor, v torek, 22. februarja 2022, med 6. in 13. uro, izvedli poostren nadzor cestnega prometa nad kršitvami pešcev in vozniki, ki ogrožajo pešce. Prav tako bomo v poostrenem nadzoru poudarek namenili tudi ugotavljanju kršitev voznikov lahkih motornih vozil.

Voznikom svetujejo:
– upoštevajte, da so na cestah tudi pešci, odstopite jim prednost (posebej pozorni bodite pred prehodi za pešce, ki niso opremljeni s svetlobnimi prometnimi znaki);
– hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve hitrosti;
– na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih);
– izven naselij vozite po sredini prometnega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču;
– posebej pozorni bodite na pešce ob pogojih slabše vidljivosti (npr. megla, zgodnji jutranji, večerni in nočni čas).

Pešcem svetujejo:
– poskrbite, da boste v prometu vidni: nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešca (odsevne trakove, kresničke);
– upoštevajte cestnoprometne predpise: prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce, hodite po pločnikih (če obstajajo) oziroma ob levem robu ceste;
– predvidevajte ravnanja drugih udeležencev v prometu.

Oddaj komentar