Pomanjkanje sistemske ureditve za osamitev obolelih za covidom-19

Slika je simbolična. Vir: pixabay.com

V skupnosti socialnih zavodov opozarjajo, da so nov pojav okužb s koronavirusom v domovih za starejše pričakali brez sistemske ureditve, ki bi zagotovila nujno potrebno hitro osamitev vseh obolelih stanovalcev zunaj doma. Obenem ministrstvo še naprej zahteva, naj se v domovih vzpostavijo tri ločene cone, kar v večini primerov ni izvedljivo, menijo.

Ministrstvo za zdravje kljub nenehnim opozorilom, da večina domov nima niti osnovnih pogojev za izvajanje popolne osamitve, ni zagotovilo ustrezne lokacije ali več lokacij za osamitev zunaj domov za starejše,” so v sporočilu za javnost opozorili v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Ministrstvo od zavodov še naprej zahteva vzpostavitev treh ločenih con, kar pa po oceni skupnosti v večini primerov ni izvedljivo. Večina domov za starejše namreč nima osnovnih prostorskih, tehničnih, kadrovskih in drugih virov za izvajanje popolne in učinkovite osamitve oseb, okuženih z novim koronavirusom.

Kot so opozorili, osamitev obolelih oseb v domu za starejše ne samo, da ni primerna in učinkovita, temveč je v neskladju z veljavno zakonodajo. Ob tem so izpostavili določbo pravilnika o prijavi nalezljivih bolezni, ki predpisuje, da se bolnike, za katere je obvezna popolna osamitev, osami v pooblaščenem zdravstvenem zavodu, v posebnem prostoru z zagotovljeno visoko stopnjo varnosti za preprečitev širjenja povzročitelja.

V skupnosti socialnih zavodov zato vztrajajo, da je ob pojavu okužb s koronavirusom obolele treba nemudoma in brez odlašanja osamiti zunaj doma, saj da lahko le tako učinkovito zajezijo nadaljnje širjenje okužb. “Osamitev zunaj doma ne more biti predmet vsakokratnega zamudnega dogovarjanja ali celo improvizacije, temveč potrebujemo sistemsko ureditev, ki bo takšno ukrepanje vnaprej predvidela v vseh prizadetih domovih ter jim s tem omogočila hitro odzivanje,” so v sporočilu povzeli besede v. d. sekretarja skupnosti Denisa Sahernika.

Kot ugotavlja Sahernik, pa se je v primeru nedavno potrjenih okužb v vipavskem centru starejših pokazalo, da pristojnim načrta, ki bi vključeval tudi hitre kadrovske in druge okrepitve, ni uspelo pripraviti, prav tako niso zagotovili lokacije ali več lokacij z vso potrebno opremo in s strokovnimi ekipami, ki so nujne za učinkovito izvajanje popolne osamitve.

V skupnosti so še kritični do ministrstva, ki je od socialnovarstvenih zavodov zahtevalo, naj pred sprejemom novih stanovalcev pripravijo in posredujejo v potrditev krizne načrte za ukrepanje ob pojavu okužb s koronavirusom, kar so tudi storili, od pristojnih pa še niso prejeli nobene informacije, da so dokumenti ustrezni.

Poleg tega je po navedbah skupnosti le manjšina socialnovarstvenih zavodov prejela povrnjene stroške zaradi izplačila kriznih dodatkov zaposlenim v marcu. Vsi socialnovarstveni zavodi tudi še čakajo na povrnitev stroškov zaradi izplačila dodatkov v aprilu in maju ter na povračilo izpada dohodka zaradi praznih postelj in povračilo stroškov za nakup materialnih sredstev zaradi epidemije.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar