Policisti v poostren nadzor

FOTO: PU Maribor

Policisti Policijske uprave Maribor bodo z namenom zmanjšanja problematike alkohola in drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu ter s tem zagotavljanja ugodnejših in stabilnih prometno-varnostnih razmer od sobote, 11. februarja 2023, od 22. ure, do nedelje, 12. februarja 2023, do 5. ure, izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, po metodologiji PROMIL.

Namen nadzora je zmanjšanje deleža povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik prisoten alkohol, prepovedane droge ali druge psihoaktivne snovi.

Na območju Policijske uprave Maribor je vožnja pod vplivom alkohola še vedno eden izmed ključnih dejavnikov prometnih nesreč, saj se je delež alkoholiziranih povzročiteljev v letu 2022 povečal in je znašal 9,8 % (v letu 2021 je znašal 9,3 %),  so sporočili.

Za zmanjšanje tovrstne prometno-varnostne problematike vsem udeležencem cestnega prometa svetujejo, da:

– se v primeru uživanja alkoholnih pijač (ne glede na zaužito količino) ne odločijo za vožnjo z vozilom v cestnem prometu
– prilagodijo hitrost vožnje stanju in razmeram na cesti (asfaltna površina je v tem obdobju hladnejša, ponekod tudi vlažna in spolzka), in da
– so vozniki posebej pozorni na ranljive udeležence v cestnem prometu, predvsem pešce.

Voznike motornih vozil tudi opozarjamo, da med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi pustnih mask, lasulj, kostumov in podobno, če ta zmanjšujejo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo ali zmožnost obvladovanja vozila. Tudi na tovrstne kršitve cestno prometnih predpisov bomo v poostrenem nadzoru posebej pozorni, so še sporočili.

Oddaj komentar