Poleti na mariborskem letališču znova čarterski poleti

Letališče Edvarda Rusjana Maribor.

Dogajanje na letališču Maribor bodo to poletje po nekaj letih znova popestrili čarterski poleti. Agencija Slovenia Guide je namreč napovedala vzpostavitev tedenskih čarterskih letov iz Bolzana, Pise in Neaplja, s prvim prihodom 30. junija. Namenjeni bodo predvsem prihodu italijanskih turistov, bodo pa karte na voljo tudi turistom iz Slovenije.

Kot je pojasnil vodja projekta in direktor podjetja BMG turistične storitve Božidar Dokl, sicer tudi solastnik podjetja Hiša Daril, želijo povezati turistične ponudnike predvsem vzhodnega dela države, ob tem pa ne zanemariti niti ostalega dela države.

“Namen projekta je pripeljati letalskega gosta v Slovenijo na tedenski počitniški oddih, poln doživetij. Gostje bodo lahko preko našega portala SloveniaVacation izbirali med različnimi tematsko obarvanimi počitnicami,” je pojasnil Dokl.

Projekt ne bo omejen zgolj na tuje goste, pač pa so pripravili tudi pakete za tiste, ki bi želeli poleteti iz Maribora na počitnice v Italijo, pri čemer zanje ponujajo le možnost nakupa letalske vozovnice brez turističnih aranžmajev. Povratna vozovnica z vključeno 15-kilogramsko oddano in osemkilogramsko kabinsko prtljago za Bolzano bo stala 259 evrov, za Piso 289, za Neapelj pa 359 evrov.

Po Doklovih besedah je del njihovih načrtov tudi oživitev mariborskega letališča, kamor že vse od leta 2018 ni bilo čarterskih letov. Pri tem so naleteli tudi na podporo DRI, ki trenutno upravljala s tem letališčem.

Agencija polete načrtuje vsak četrtek med 30. junijem in 15. septembrom, in sicer s potniškimi letali Dash 8 italijanske letalske družbe SkyAlps, ki ima na voljo 78 sedežev. V sklopu projekta načrtujejo 12 čarterskih letov z vsake destinacije, skupaj torej 36 letov, pri čemer pričakujejo, da bodo v Slovenijo pripeljali okoli 2500 italijanskih turistov.

V prvi sezoni projekta so se skupaj s partnerji osredotočili predvsem na italijanske goste, ki zaradi večje oddaljenosti Slovenije ne nameravajo obiskati z avtomobili. “Bolzano je izhodišče za našega letalskega operaterja, ki ima bazo v tem mondenem mestu sredi Dolomitov. Pisa je središče toskanske regije in obsega območje treh milijonov prebivalcev, medtem ko ima območje Kampanije, v kateri leži Neapelj, kar 5,6 milijona prebivalcev,” pojasnjuje Dokl.

Kot še pojasnjuje, bodo zaradi pozicije letališča večji del ponudbe za zdaj usmerili v severovzhodno Slovenijo, saj želijo prispevati k temu, da se ta del države začne turistično povezovati in skupno nastopati na tujih trgih. V projektu sodelujejo ponudniki termalnih in glamping počitnic, hotelirji in prevozniki.

Srednjeročno nameravajo podobne poslovne modele vzpostaviti še za druge italijanske regije. Že za to jesen pripravljajo nove načrte, naslednje leto pa naj bi ponudbo razširili na regije v okolici Rima, Torina, Genove, Barija in Palerma. V letu 2024 načrtujejo še širitev ponudbe na katero izmed ostalih evropskih držav.

Da je dobra letalska povezanost ključna za slovenski turizem, ob napovedi projekta poudarja tudi v.d. direktorice Slovenske turistične organizacije (STO) Ilona Stermecki. Letalska povezava s tremi italijanskimi mesti bo po njenem pomembno izboljšala letalsko povezljivost Maribora in Slovenije z Italijo, ki se uvršča med tradicionalno pomembne trge slovenskega turizma.

Tudi vodja predstavništva STO v Italiji Aljoša Ota je poudaril, da gre za pomemben nov korak na področju trženja in promocije Slovenije in slovenskega turizma v tej državi. Poseben pomen ima po njegovem vzpostavitev linije v srednji in južni Italiji, ki je geografsko bolj oddaljena od naših meja in nima neposrednih povezav s Slovenijo.

Odločitev za vzpostavitev linij so pozdravili tudi turistični ponudniki. V Thermani Laško so povedali, da so bili prvi pobudnik projekta, zato so veseli, da jim je agencija Slovenia Guide prisluhnila. V Termah Snovik so dodali, da so v preteklih letih gostili številne italijanske goste, ki pa so bili skoraj izključno iz severne Italije, zato so veseli, da bodo v prihodnje lahko gostili tudi goste iz bolj oddaljenih delov.

Da Italija za slovenski termalni turizem predstavlja izjemno pomemben trg, poudarjajo tudi v Termah Čatež, v Rimskih Toplicah pa slikovito ponazarjajo, da bodo italijanski gostje počitnikovali tudi v njihovih termah, kjer so se že pred našim štetjem razvajali stari Rimljani.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar