Poklukar: Na medicinski fakulteti kmalu novi programi, razpisanih 55 specializacij za družinsko medicino

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal Medicinsko fakulteto Univerze v Mariboru in Univerzitetni klinični center Maribor.

Na obisku in ob pogovoru z vodstvom fakultete in bolnišnice se je seznanil z aktualnim dogajanjem glede vpisnih mest, z razmerami v bolnišnici, epidemiološko situacijo, potekom zdravljenja in številom hospitaliziranih.

Računajo na več kot 120 študentov

Dejal je, da prihodnje leto na medicinski fakulteti računajo na okoli 120 do 130 študentov. Prvič bo stekel tudi program stomatologije. Leto kasneje bo prvič stekel tudi študij farmacije: “Glede na situacijo v kateri je zdravstvo in vse vezano nanj, podpiramo prizadevanja, da fakulteta razpiše te programe.” Povedal je, da je podiplomsko izobraževanje zaključilo 130 študentov. Razpisanih je 258 specializacij od tega 55 mest za družinsko medicino.

Infrastrukturna stiska

Povedal je, da so se začeli srečevati z infrastrukturno stisko in na tem mestu pozval MO Maribor, da na območju fakultete in UKC Maribor pristopijo z ekipami za ustrezno umeščanje na kampusu kliničnega centra Maribor: “Nekdaj za to rezervirana zemljišča, ta trenutek niso namenjena temu oz. se ne uporabljajo v tej smeri. Zato je prav, da se na področju urbane ureditve, planira zadostne kapacitete za eno najpomembnejših dejavnosti, ki ne more brez ustreznega izobraževanja.”

Govora je bilo tudi o čakalnih vrstah

 “Ta trenutek zaradi epidemije težko vrednotimo vse podatke o čakalnih vrstah, ki pa niso daljše, ki so bile predhodno, a to ne pomeni, da ne potrebujemo dolgoročne vzdržnosti,” je dejal. Zaveda se, da trenutno nekatere bolezni niso deležne takšne pozornosti kot koronavirus.

Poklukar se zaveda problematike prostorske stiske, tako medicinske fakultete, kot UKC Maribor: “a pereča je tudi problematika kadra, predvsem na področju zdravstvene nege. Pogovarjali smo se o rešitvah, kako zadostiti dovolj kadra in eden od ključnih korakov je zagotovo zadosten vpis na določenih programih.”

Več pa v posnetku spodaj.

Oddaj komentar