Počivalšek: Cepljenje zdravstvenih delavcev bi moralo biti obvezno

V minulih dneh smo v oddaji Dialog gostili gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. V zanimivem pogovoru nam je povedal tudi, da meni, da bi moralo biti cepljenje zdravstvenih delavcev obvezno.

“Zanimivo je poslušati različne pristope, demokratične, pa manj demokratične. Do precepljenosti bo prišlo ko prejmemo dovolj cepiva, glede tega verjamem, da bodo na vladni strani naredili vse da se te količine zagotovijo do te mere, da bomo vso odraslo in tisto prebivalstvo, kjer je potrebno cepljenje, tudi cepili. Če ne drugače, bomo morali najti tudi kakšno drugo rešitev, kot so rešitve kot so jih našle ostale države v Evropski uniji. V vsakem primeru pa sem prepričan, da bo to na nek način opitimistično gledano narejeno v prvi polovici letošnjega leta,” nam je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Kako so Slovenci sprejeli cepiva?

Počivalška povprašamo tudi, kaj meni kako so Slovenci sprejeli cepivo: “Tukaj moram reči, da težko razumem nekoga. Bi želel na to odgovoriti, mislim da bi vsi tisti, pa če me boste še tako napadali, ki delajo v javnih službah, v zdravstvenem sistemu, morali biti precepljeni. Da se tukaj demokracija konča. Tisti, ki tega ne želijo narediti, v takšnih službah ne morejo delat. Ne gre za njihovo pravico, gre za pravico pacienta, ali kogarkoli, ki pride do te osebe, da je v varnih rokah. Tu si bomo morali naliti čistega vina in pripeljati to zgodbo do tega, da ima vsak pravico, če ne ogroža drugih, da se odloči drugače. Nisem nek velik strokovnjak za precepljenost, sem pa konzervativen in vem kaj pomenijo cepiva in na kakšen način delujejo. Tudi če bi sam imel možnost izbirat, bi si izbral cepivo, ki sem ga kot član vlade dobil.”

V ZD Maribor cepljenih 455 zdravstvenih delavcev

Direktor mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik za naš medij pove, da je od 1020 zaposlenih cepljenih 455, 268 jih je prebolelo. 72 odstotkov je tako trenutno zaščitenih, nam poudari. Večina tistih, ki je trenutno varnih zaradi prebolelosti pa se po koncu šestmesečnega roka želi cepiti.  Zaupa nam, da so za zdravstvene delavce imeli dovolj cepiva, v osnovi je naprej šlo za Pfizer, potem se je strategija spremenila in je trenutno na voljo AstraZeneca. S tem cepivom so začeli cepiti 10. februarja, v minulih dneh pa so dobili vse zahtevane količine cepiva.

Novinarska vprašanja o tem smo naslovili tudi na Univerzitetni klinični center Maribor, kjer so nam pojasnili, da je vseh prijav do zdaj je 2309: “Število cepljenih s 1. dozo 2049, od tega z drugo dozo 1703. S Pfizerjem je bilo cepljenih 1787, z AstraZeneco 262 zaposlenih. Cepiva se naročajo sproti in se jih prejema glede na razpoložljivost.”

Oddaj komentar