Pobuda Olimpijskega komiteja Slovenije je končno dobila epilog

Iz Olimpijskega komiteja Slovenije so sporočili, da meniji, da se že kažejo rezultati in posluh za šport pri novem ministru za zdravje Janezu Poklukarju. Pobuda Olimpijskega komiteja Slovenije je namreč končno dobila epilog.

Danes je Minister za zdravje sprejel Pravilnik o spremembah Pravilnika za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva, kar posledično pomeni spremembe za registrirane športnike, ki tekmujejo v športnih panogah z večjimi telesnimi obremenitvami. Otroci in mladostniki s statusom registriranega športnika bodo imeli pravico do preventivnega pregleda v 7. razredu osnovne šole.

Omogočen bo tudi kontrolni preventivni pregled registriranega športnika

Športniki, pri katerih je v skladu s predpisi s področja športa možna registracija med 10. in 12. letom starosti, pa pravico do dveh preventivnih pregledov registriranega športnika med 10. in 13. letom starosti. Prvi preventivni pregled se bo opravil v 5. razredu osnovne šole, drugi pa v 7. razredu osnovne šole. Če se bo otrok oz. mladostnik prvič registriral po dopolnjenem 13. letu starosti, bo imel pravico do preventivnega pregleda registriranega športnika ob registraciji. Omogočen bo tudi kontrolni preventivni pregled registriranega športnika, ki se bo opravil na predlog zdravnika, ki bo opravil preventivni pregled registriranega športnika, z namenom spremljanja morebitnih odklonov v zdravstvenem stanju registriranega športnika, ki so posledica športnega udejstvovanja, v povezavi z njim ali vplivajo na športno udejstvovanje.

Sprejem Pravilnika za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva pomeni konkretno dodano vrednost in pravi korak pri zdravstvenem nadzoru mladih športnikov, ki imajo večje telesne obremenitve od sovrstnikov. Spremembe bodo uveljavljene v enem letu od sprejetja Pravilnika, ko bodo sprejete tudi smernice, ki bodo natančno določale vsebino pregledov.

Nadejajo se tudi dodatnih timov za izvajanje preventivnih zdravstvenih pregledov

Spremembe bo potrebno uveljaviti tudi v Splošnem dogovoru za leto 2021, ki določa financiranje zdravstvenih storitev. S sprejetjem Splošnega dogovora se nadejajo tudi dodatnih timov za izvajanje preventivnih zdravstvenih pregledov kategoriziranih športnikov, ki še vedno niso dostopni za vse vrhunske športnike.

Oddaj komentar