Po spektakularnem begu policisti ujeli hrvaška državljana, ki sta čez mejo prevažala tujce

Slika je simbolična.

V petek, 18. septembra 2020, sta hrvaška državljana, stara 17 in 27 let, z najetima osebnima avtomobiloma znamke renault twingo, zagrebškega registrskega območja, na območju Policijske postaje Gorišnica, po lokalni cesti, ki vodi čez državno mejo iz Hrvaške v Slovenijo, nedovoljeno in na mestu, kjer ni mejnega prehoda, spravila skupno 6 tujcev, 2 državljana Iraka in 4 državljane Irana.

Nihče od njih, vključno z voznikoma ni imel ustreznega dovoljenja za prestop državne meje na tem mestu, njuni potniki, vsak sta prevažala po tri, pa tudi ne pogojev za vstop ali prebivanje v naši državi, so sporočili iz Policijske uprave Maribor.

Nedovoljen prehod državne meje so zaznali policisti, ki su ju želeli ustaviti, vendar se voznika na znake policistov nista ozirala. Z nevarno vožnjo sta se želela izogniti policijski patrulji in pobegniti, s svojo vožnjo pa sta ogrožala življenje in zdravje tako tujcev, njunih potnikov kot drugih udeležencev v cestnem prometu. Med begom pred policisti sta vozila tudi po nasprotnem smernem vozišču, spreminjala smeri vožnje, ne da bi vključila smerne kazalce, se nepravilno razvrščala pred križišči in še nadalje nista ustavila na znake policistov, ki so ju ustavljali. Med begom sta zapeljala v slepo ulico, tam ustavila vozili in zbežala iz njiju. Iz vozil so zbežali tudi ostali tujci. Oba voznika in ostalih 6 tujcev so policisti kmalu dohiteli in prijeli. Po prijetju so policisti ugotovili, da ne en, ne drugi voznik nimata vozniškega dovoljenja. Obema so zato vozili, čeprav najeti, zasegli.

Nadaljnji postopek so prevzeli mariborski kriminalisti, ki so ugotovili, da sta oba voznika dejanje storila kot člana hudodelske združbe, ki se ukvarja s tem, da tujce, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo ali pogojev za prebivanje v njej, za plačilo spravlja čez državno mejo. Zaradi utemeljenega suma, da sta izvršila kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 308. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), so ju privedli na zaslišanje k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča na Ptuju. Po zaslišanju je preiskovalna sodnica zoper polnoletnega osumljenca odredila pripor, mladoletnega osumljenca pa izpustila in ga predala Centru za socialno delo Spodnje Podravje.

Med pridržanjem so policisti zoper oba, zaradi opisanih kršitev cestno-prometnih predpisov in zaradi nedovoljenega prehoda državne meje, sestavili in podali tudi obdolžilni predlog na Okrajno sodišče v Ormožu. Oba so na to sodišče 19. septembra 2020 tudi privedli, sodišče pa jima je izdalo sodbo, s katero ju je spoznalo za odgovorna storitve vseh očitanih jima prekrškov. Zaseženi vozili je sodišče vrnilo lastniku vozil (Rent-a-car).

Za kaznivo dejanje prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države, po VI. v zvezi s III. odstavkom 308. členu KZ-1, je predpisano, da se storilec kaznuje z zaporom od treh do petnajstih let in denarno kaznijo.

Oddaj komentar