Perpetuum Jazzile kot prvi Slovenci v tekmo za Grammyja

Največji slovenski vokalni orkester Perpetuum Jazzile tekmuje za nominacijo na letošnjih Grammyjih – prestižnih, mednarodnih glasbenih nagradah. “Kandidirajo” v štirih kategorijah, in sicer: skladba leta, najboljša izvedba med pop skupinami, najboljši a cappella aranžma in najboljša zborovska izvedba.

Veseli in počaščeni smo, da imamo možnost sodelovati v tekmi za tako prestižne glasbene nagrade in dobiti možnost, da naše delo slišijo svetovno priznani glasbeni ustvarjalci. Že vstop v tekmo za nominacijo je za nas velika zmaga, ki predstavlja dodatno motivacijo za prihajajoče projekte in nastope, na čelu s prihajajočim velikim showom Le Spectacle, ki se bo odvil 25. novembra 2017 v ljubljanski Hali Tivoli,” so nam sporočili iz Perpetuum Jazzile.

Predstavniki Akademije Grammy bodo nominirance v 84 kategorijah objavili konec novembra, o njihovi usodi pa odloča okoli 10 tisoč glasbenih strokovnjakov in članov Akademije. V štirih kategorijah, s katerimi se Perpetuum Jazzile potegujejo za letošnje Grammy nominacije, sta se znašli dve njihovi skladbi, objavljeni na albumu B Side / BOTH SIDES, ki je izšel konec preteklega leta.
– Skladba leta (Record of the Year): Both Sides Now, priljubljene avtorice Joni Mitchell iz leta 1967,
– Najboljša izvedba med pop skupinami (Best Pop Group Performance): Les Fleurs (Perpetuum Jazzile feat. The Swingle Singers),
– Najboljši a cappella aranžma (Best A Cappella Arrangement): Both Sides Now, aranžer Samo Vovk,
– Najboljša zborovska izvedba (Best Choral Performance): Both Sides Now.

Odločanje v treh krogih, prvi že teče
Do prejema prestižne nagrade Grammy morajo izvajalci uspešno prestati tri kroge odločanja. V prvem krogu člani Akademije Grammy glasujejo v posameznih kategorijah. Vsak član Akademije dobi na voljo glasovanje v vnaprej določenih kategorijah, od “popularnosti” kategorije pa je odvisno, koliko del se v prvem krogu poteguje za nominacije. Prvi krog se odvija prav v teh dneh. Skladbe in ustvarjalci, ki se uvrstijo v naslednji krog, se nato potegujejo za končne nominacije, ki bodo letos javnosti predstavljene 28. novembra 2017. Temu sledi glavno glasovanje in določitev nagrajencev, imena zmagovalcev pa vse do gala podelitve nagrad, ki bo prihodnje leto v New Yorku, ostajajo dobro varovana skrivnost.

Podprl jih je zakladnik Akademije Grammy
Eden od članov Akademije je dolgoletni poslovni partner skupine Perpetuum Jazzile ter nekdanji direktor glasbenih založb DreamWorks in Capital Records Wayne Halper. Prav on je odgovoren za to, da se priljubljena skupina poteguje za Grammy nominacijo. “Vstop Perpetuum Jazzile v proces izbora za Grammy nominacijo je sam po sebi uspeh. Skupina je s svojim delom in objavljenimi deli vstopila v krog tistih glasbenikov, ki se lahko potegujejo za nominacije v kar štirih kategorijah. V vsaki od teh kategorij se za končno nominacijo in zmago letos poteguje od 150 do kar 1.500 glasbenih del,” je povedal Halper, nekdanji zakladnik Akademije Grammy.

Perpetuum Jazzile so razred zase
Halper je strokovnjak z več kot 35-letno kariero v glasbeni industriji. Ima vpogled v vsa dela, ki letos tekmujejo za nominacijo, hkrati pa bo skupaj s skoraj 10 tisoč kolegi Akademije Grammy tudi glasoval za svoje favorite. “Jasno je, da je Perpetuum Jazzile razred zase. Tradicionalni ameriški volivci nagrad Grammy še niso bili izpostavljeni takšnim aranžmajem in vokalni izvedbi. Prepričan sem, da ima skupina lepe možnosti za uvrstitev v nadaljevanje. Držim pesti, da bodo kolegi med številnimi prijavljenimi deli slišali tudi njihova, saj poslušanje vseh del v posamezni kategoriji ni obvezno. Povem lahko, da me je kar nekaj kolegov in članov Akademije poklicalo po tem, ko so že preposlušali prijavljena dela. Niso namreč čisto verjeli, da skupina Perpetuum Jazzile vse “zvoke” ustvarja zgolj s svojimi vokali. Zato še toliko bolj verjamem v to, da čisto nič ni nemogoče,” je dodal Halper.

Oddaj komentar