Perniško jezero umira, krajani zgroženi

Foto: Civilna iniciativa za ohranitev Perniškega jezera

Že od leta 2010, ko je bil prvi večji pogin rib v našem spodnjem ali južnem delu jezera, si krajani Vukovja in Voska prizadevamo opozoriti širšo javnost na naš problem“, je odgovorila Boža Ropič iz Civilne iniciative za Ohranitev Perniškega jezera. Samo letos so bili krajani kar dvakrat priča prizorom in smradu pogina.

O letošnjih poginih so mediji že poročali, a tudi to ni obrodilo sadov. “Vse skupaj je šlo v arhive in tam ostalo“, razočarano ugotavlja Ropičeva. Najbolj jo je, kakor tudi skoraj 90 članov iniciative ter krajane, ki živijo v bližini jezera, razjezil nedavni primer: drugi letošnji pogin, konec oktobra, ki so ga po njenem mnenju zakrivili delavci podjetja Riba d.o.o. “Odgovorni v Ribe d.o.o. so vodo zaradi lažjega izlova izpustili skozi ročno zapornico v južni del jezera. Večji del rib so polovili, ostale ribe pa pustili v mulju in zelo mali količini vode. To pa so ribe skalile. S premetavanjem po mulju jim je mulj zaprl škrge in tako so končale ob spodnjem delu severnega jezera“, razlaga Ropičeva. Na dogajanje so opozorili odgovorne, a zaman.

Foto: Civilna iniciativa za ohranitev Perniškega jezera

Na sprehod v smrad
Poginule ribe in mulj so se več dni nabirale ob pregradi jezera. Izpostavljene zraku in drugim vremenskim vplivom, so pričele gniti in krajani so vsakodnevno lahko nemo zrli v srhljivko. “Ker med jezeroma poteka cesta med naseljema Vosek in Vukovje, se vsi krajani tam vsakodnevno vozimo, hodimo, kolesarimo, pa tudi sprehajamo. Verjemite mi, da je vsakega ta pogled pretresel in sigurno se je pojavil strah pred onesnaženjem. Tukaj živi veliko zaščitenih in nezaščitenih, ptic, živali, ki vodo iz jezer pijejo. S tem je možna okužba tudi naših domačih živali, recimo mačk, ki so ljubiteljice rib“, opisuje Ropičeva.

Foto: Civilna iniciativa za ohranitev Perniškega jezera

Odgovorni se niso odzvali, krajani ukrepali zaman
Člani Civilne iniciative, ki imajo okoli 220 podpornikov, so na nevzdržno stanje opozorili inšpektorje, lokalno skupnost, policijo… “Seveda iz tega ni bilo nič. Zato smo krajani takoj po prazniku dneva mrtvih sami vstavili lesene zapore, katere pa so odgovorni iz Ribe d.o.o. odstranili in odpeljali. Nato smo krajani ponovno vstavili nove pregrade, da se sedaj lahko voda polni v jezero“, pojasnjuje Ropičeva. Med tem ko so v Iniciativi odločeni, da bodo s svojimi apeli in samoorganiziranimi akcijami vztrajali dokler se situacija ne bo uredila, smo vprašanja odgovornim poslali tudi mi. Njihove odgovore še čakamo.

Oddaj komentar