Pancar osmi, Gajser šesti na VN Italije

Tim Gajser. FOTO: AMZS

Tim Gajser je na šesti dirki sezone za točke svetovnega prvenstva v razredu MXGP usvojil šesto mesto, Jan Pancar pa je z osmim mestom v šibkejšem razredu MX2 dosegel rezultat kariere.

Najboljši motokrosisti sveta so v Faenzi, kjer so opravili s prvo od treh predvidenih dirk na stezi Monte Coralli. Na prvi preizkušnji na tem prizorišču, ki je štela za VN Italije, skupno pa šesti v sezoni za točke svetovnega prvenstva, sta Slovenijo z licencama AMZS zastopala tudi Tim Gajser v razredu MXGP in Jan Pancar v šibkejšem razredu MX2, so sporočili z AMZS.

Gajser tekmoval na progi, na kateri je pred leti debitiral
Branilec naslova svetovnega prvaka Tim Gajser je leta 2012 debitiral na dirkah svetovnega prvenstva na tej progi (takrat v razredu MX2), zato mu je prirasla k srcu. “Takrat sem bil vzhičen, da sem dobil možnosti voziti in imam zelo lepe spomine na to progo, ki mi je všeč ter mi ugaja. Želim pozabiti na napake, ki so se mi primerile na prejšnjih dirkah. Popolnoma sem osredotočen na to preizkušnjo, ki jo želim odpeljati po najboljših močeh,” je povedal  pred prvo vožnjo, v kateri je tretji izbiral štartni položaj. Štart se mu ni posrečil, saj je na prvo merjenje časov privozil šele na 19. mestu. Nato se je uspel prebiti na 6. mesto, potem pa je zaradi dveh napak (prvo je storil v dvanajstem krogu, ko je padel, drugo pa v zadnjem krogu) zdrsnil na osmo mesto.  V drugi vožnji je Gajser začel bolje in se je v lov na tekmece podal s šestega mesta. Na koncu je ciljno črto prečkal na 5. mestu, skupno dirko končal na 6. poziciji, v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo pa je zdrsnil na 3. mesto.

Jan Pancar na enem od treningov. Vir: AMZS

Pancar dosegel najboljše mesto sezone
V razredu MX2 si je Jan Pancar v dopoldanskih kvalifikacijah privozil 19. štartni položaj, kar je bilo lepo izhodišče za uvodno vožnjo. 1690 metrov dolgo stezo v Faenzi dobro pozna, saj se je na njej v preteklosti že preizkusil v italijanskem državnem prvenstvu, kar je izkoristil že na štartu. V prvi ovinek je pripeljal na visokem osmem mestu, nato pa dolgo časa vozil celo na šesti poziciji, v zadnjem krogu pa potem zdrsnil na osmo mesto, kar je za Pancarja pomenilo najboljšo uvrstitev v karieri ter mu prineslo tudi trinajst točk v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo. Z drugo vožnjo Pancar ni začel optimalno, saj je prvo merilno točko prevozil na 17. mestu. A se ni predal, temveč je zagrizeno lovil tekmece ter se na koncu v cilj pripeljal na 12. mestu. Skupno je na dirki zasedel izvrstno 8. mesto. Višje do sedaj ni bil še nikoli, uspeh kariere pa mu bo zanesljivo vlil moči in energijo za naslednji dve preizkušnji, ki bosta prav tako na tem prizorišču.

Oddaj komentar