PAHOR ODLOČIL: Na predčasne volitve gremo v drugi polovici maja

Vir: Twitter

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel odločitev, da državnemu zboru po odstopu premierja Mira Cerarja v tem sklicu ne bo predlagal novega kandidata za predsednika vlade. Meni, da je primerneje razpisati predčasne parlamentarne volitve. Te bodo predvidoma maja. Podrobnosti sledijo…

Predsednik Pahor ocenjuje, da bo zaradi odstopa predsednika vlade prišlo do predčasnih volitev, predvidoma v drugi polovici maja. Predsednik Pahor je že danes sprejel odločitev, da Državnemu zboru v tem sklicu ne bo predlagal novega kandidata za predsednika vlade. Meni, da je primerneje razpisati predčasne parlamentarne volitve. Ker imajo pravico do predlaganja kandidata za predsednika vlade tudi poslanske skupine oziroma najmanj 10 poslancev, se bo o tem in o roku za določitev predčasnih volitev predsednik republike Pahor prihodnji teden posvetoval z vodji poslanskih skupin,” so sporočili iz Urada predsednika republike.

DOPOLNJENO 15.3. ob 14.03:
Cerar je predsednika Državnega zbora Milana Brgleza danes tudi formalno obvestil o odstopu. Državni zbor se bo s Cerarjevim odstopom seznanil prihodnji teden, predvidoma na redni seji. Pahor pa 30-dnevnega roka, ki ga ima predsednik republike za predlog mandatarja, očitno ne bo izkoristil. Podobno se je zgodilo ob odstopu takratne premierke Alenke Bratušek leta 2014, ko je med pravniki prevladalo mnenje, da se rok lahko skrajša, če se vsi kvalificirani predlagatelji odpovejo možnosti predlagati kandidata za mandatarja.

Če novega kandidata za mandatarja ni, to formalno ugotovi tudi DZ, nato pa začne teči nov 14-dnevni rok, v katerem bi lahko mandatarja predlagala poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev. Če še ta ni uspešen, pa sledi še tretji, 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo še o tem, ali bodo šli v tretji krog volitev mandatarja. Glede na bližino rednih volitev predloga novega mandatarja bržkone ni pričakovati, kar odpira možnost za razpustitev državnega zbora in predčasne volitve.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar