Pahor dobil pet predlogov možnih kandidatov za ustavnega sodnika

Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.

Na podlagi ponovnega poziva predsednika republike Boruta Pahorja za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto ustavnega sodnika, je urad dobil pet predlogov. Predlagani so Marjan Lekše, Marko Starman, Rok Svetlič, Andraž Teršek in Urban Vrtačnik.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je prostih mest.

Načrtujejo, da bodo posvetovanja v drugem tednu decembra

V uradi predsednika so ob tem zapisali, da se bo Pahor, kot vselej, o prijavljenih kandidatih posvetoval z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti. “Načrtujemo, da bodo posvetovanja, namenjena sicer tudi drugim aktualnim kandidacijskim postopkom, v drugem tednu decembra,” so zapisali v uradu.

Po tem, ko bo predsednik republike sprejel odločitev o predlogu kandidata za ustavnega sodnika in pred glasovanjem v državnem zboru, je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata.

Gre že za tretji poskus iskanja naslednika sodnici Dunji Jadek Pensa 

Pahor išče novega ustavnega sodnika, ker se je sodnici Dunji Jadek Pensa 14. julija iztekel mandat. Gre sicer že za tretji poskus iskanja njenega naslednika.

V zadnjem krogu je Pahor v DZ za mesto ustavnega sodnika predlagal Anžeta Erbežnika, ki pa je v DZ prejel 44 glasov, kar je dva premalo za imenovanje. Še dva glasova več pa sta umanjkala v prvem krogu tudi Andražu Teršku. Pahor je tedaj poleg Terška sicer predlagal še Barbaro Zobec, a je ta pred tem odstopila od kandidature.

Lekše, Svetlič in Starman so bili med možnimi kandidati že v prejšnjih dveh krogih, a se Pahor zanje ni odločil. Se je pa v prvem krogu torej odločil za Terška. Tega tokrat med drugim podpira ljudska iniciativa s prvopodpisanim Gregorjem Kosom. Pod spletno peticijo v podporo Teršku so zbrali nekaj več kot 7200 podpisov, še okoli 2500 so dobili elektronskih pisem podpore, je pred dnevi sporočil Kos, ki je o tem obvestil tudi Pahorja in DZ.

Do izvolitve ustavno sodišče ohranja aktualno sestavo

“Trdno smo prepričani, da lahko izključno imenovanje Andraža Terška pomeni zagotovitev, da bo ustavno sodišče (p)ostalo temelj ustavne demokracije, ne pa neprestani člen v politizaciji ključnih družbenih vprašanj,” so med drugim zapisali v peticiji.

Na ponovni poziv predsednika republike za prosto mesto sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije prispelo 5…

Objavil/a Borut Pahor dne Torek, 24. november 2020

Do izvolitve novega ustavnega sodnika ustavno sodišče ohranja aktualno sestavo, saj ustava določa, da sodniki ali sodnice v odhajanju po izteku mandata opravljajo funkcijo do izvolitve novega sodnika.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar