Otvoritev arheološke poti in razstave v Botaničnem vrtu v Pivoli

Odprtje arheološke poti in razstave v Botaničnem vrtu Pivola

V Botaničnem vrtu Pivola so odprli arheološko pot, ob tem pa pripravili tudi razstavo. Botanični vrt namreč leži na prazgodovinskem gomilnem grobišču, ki izvira iz železne dobe, arheološko pot pa so za javnost pripravljali dlje časa.

Andrej Šušek,vodja Botaničnega vrta Univerze v Mariboru, je povedal, da se v svetu redko najde botanične vrtove, ki bi imeli tako kulturno kot naravno dediščino: “Botanični vrt je prvenstveno namenjen ohranjanju rastlinske raznovrstnosti, ogroženih rastlinskih vrst, z otvoritvijo arheološke potipa na nek sodoben, atraktiven način predstavljamo tudi arheološko dediščino tega območja.” V posnetku je povedal je, da je sprehod skozi botaničen vrt sestavljen iz dveh delov:

Občina Hoče-Slivnica si je dolgo prizadevala za ureditev arheološke poti. “Trajalo je tri leta in že na začetku je bilo težko priti do sredstev,” je povedal župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak in dodal: “Danes je to uspelo. Za nami je arheološka pot, tukaj v objektu pa je sama razstava, kjer lahko preko multimedijskih naprav ugotovimo, kaj je bilo prej.” Občina Hoče-Slivnica je sicer z vidika arheologije izjemno bogata. Več v posnetku:

V sklopu mednarodnega projekta PalaeoDiversiStyria, ki v Botaničnem vrtu Pivola Univerze v Mariboru poteka že od oktobra 2016, si obiskovalci lahko tako od današnjega dneva ogledajo tudi arheološki park na štirih hektarih sprehodov, v zgradbi pa moderno zasnovano razstavo.

Oddaj komentar