Otroci bodo pekli mariborski božični kolač

Potem ko so po uspešni septembrski izvedbi Uličnega festivala lokalne hrane na Cafovi ulici v Mariboru napovedali, da bodo izkupiček prodaje kuponov, s katerimi so obiskovalci plačevali hrano in pijačo, namenili kuharskim delavnicam za otroke iz socialno ogroženih družin, so spremenjene zdravstvene razmere njihovo izvedbo preprečile. A s prijazno pomočjo in kreativno iznajdljivostjo zaposlenih Višje šole za gostinstvo in turizem so našli pot, po kateri otroci ne bodo prikrajšani za praznično kuharsko ustvarjanje, so sporočili iz Wcycle Maribor. 

“Na sedež Zveze prijateljev mladine smo danes dostavili 40 paketov, namenjenih pridnim otrokom, v njih pa so sestavine za pripravo mariborskega božičnega kolača. V paketu otroci najdejo tudi spletno povezavo do video delavnice, ki jo vodi Ines Zupanc, vodja slaščičarskega oddelka restavracije Sedem. Otrokom bo na daljavo pomagala speči najbolj slasten božični kolač, ki bo pripravljen iz lokalnih sestavin in po recepturi, ki se tradicionalno napaja iz dediščine lokalnega okolja,” so zapisali. Sestavine so prispevali Zadruga Dobrina, MM Kaučič, kmetija Selinšek, Mercator C&C Maribor, Peki in Geaprodukt.

Otroci naj ujamejo svoje pekovske ustvarjalne trenutke v kamero

Ob podpori Zveze prijateljev mladine bodo do konca decembra na tak način razveselili 100 otrok, ki jih bomo poprosili, da svoje pekovske ustvarjalne trenutke ujamejo v kamero svojih telefonov in jim posredujejo videe, ki jih bodo nato objavili na profilih socialnih omrežih partnerjev projekta z željo, da recepturo mariborskega božičnega kolača razširimo in krepimo predpraznično vzdušje v mestu.

Projekt Urbana zemljina za hrano

Pomemben del projekta Urbana zemljina za hrano predstavlja prav zavedanje o pomembnosti lokalno pridelane hrane, zato trajnostni odtis evropskega projekta Urbana zemljina za hrano predstavljajo Urbani vrtovi pod Pekrsko Gorco, kjer svoje vrtičke obdeluje 66 najemnikov, na površini vrtov pa smo zasadili tudi sadovnjak. V okviru projekta so partnerji izvedli številne delavnice, s katerimi smo zainteresirane občane izobraževali o urbanem vrtnarjenju, v prvem valu epidemije pa smo vzpostavili tudi digitalno platformo Inno-Rural Lokalna!Zdrava!Hrana!, s katero povezujemo proizvajalce in kupce lokalno pridelane hrane in produktov. Platformo dopolnjujemo z lokalnimi ponudniki hrane in proizvodov, dostopna pa je na spletni strani www.inno-rural.si. Ustvarja virtualno mesto, kjer se srečujeta ponudba in povpraševanje, hkrati pa uporabniku na enem mestu omogoča pregled ponudbe zdrave, lokalne hrane in predstavi ponudnike iz
lokalnega okolja.

V projekt Urbana zemljina za hrano je vključenih osem partnerjev, Mestna občina Maribor, komunalno podjetje Snaga, Zavod za gradbeništvo, E-zavod, Zavod za inovativnost in podjetništvo, Deltaplan, društvo Aktiviraj se in Wcycle inštitut, ki od leta 2017 pod okriljem evropske iniciative Urban Innovative Action gradijo na uporabi mestnih odpadkov kot virov za proizvodnjo takšnih zemljin, da se poveča lokalna prehrambena samozadostnost in zmanjša ogljični odtis.

Oddaj komentar