Oranžni alarm zaradi onesnaženosti

Slika je simbolična

Agencija za okolje (ARSO) je zaradi onesnaženega zraka z delci PM10 razglasila oranžni alarm. Takšno stanje naj bi se ob toplotnem preobratu nadaljevanju tudi v prihodnjih dneh.

ARSO že cel teden opozarja na visoko onesnaženost zraka z delci PM10. Izjema je le Primorska, za preostali del Slovenije pa je napovedana visoka onesnaženost, s koncentracijami delcev od 70 do 100 µg/m3.

Na agenciji tako v teh dneh priporočajo, da ranljive skupine, to so odrasli in otroci z boleznimi pljuč in boleznimi srca, pa tudi za starejše velja, da se zadržujejo v notranjosti. Ob tem pa priporočajo zmanjšanje fizičnih aktivnosti na prostem.

FOTO: ARSO
FOTO: ARSO

Medtem ko je predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 50 mikrogramov na kubični meter zraka, je bila v ponedeljek po podatkih Arsa najvišja vrednost izmerjena v Mariboru, kjer je bila povprečna dnevna koncentracija kar 167 mikrogramov na kubični meter.

S hudim onesnaženjem zraka se sicer soočajo tudi drugod po Evropi. Marsikje so tako bili prisiljeni sprejeti izredne ukrepe za zmanjšanje onesnaženja. O težavah s smogom poročajo iz Velike Britanije, Francije in Bruslja, pa tudi iz Španije in srednje Evrope, med drugim Madžarske, Bolgarija in Poljske.

Obeta se sprememba vremena

Občasne vremenske motnje naj bi začele vsaj nekoliko vplivati na vreme pri nas nekje od torka naslednjega tedna pravijo na Arsu. Napovedujejo otoplitve in odjugo.

Od ponedeljka naprej naj bi bilo ozračje bolj premešano, zato kot napovedujejo, bo temperatura v višjih slojih ozračja večinoma nižja kot pri tleh. Povečala naj bi se tudi možnost padavin, meja sneženja pa bo nad nižinami.

FOTO: Arso
FOTO: Arso

 

 

Oddaj komentar