Odpis prispevkov za samozaposlene, sofinanciranje plač za delavce na čakanju

Parlament. Vir: Google maps

Vlada se je na včerajšnji nočni seji dogovorila o več ukrepih za blažitev posledic epidemije tako za državljane kot za podjetja. Premier Janez Janša je izpostavil sofinanciranje plač za delavce na čakanju, napovedani pa so tudi ukrepi za izboljšanje socialnega položaja ljudi, predvsem upokojencev.

Med epidemijo bo država prevzela plačilo vseh prispevkov vseh zaposlenih, ki jih bodo delodajalci dali na čakanje, ob tem pa se bodo ohranile vse pravice zavarovancev, je povedal Janša. Med epidemijo bo nadomestila za vse bolniške odsotnosti od prvega dne naprej namesto delodajalcev prevzela zdravstvena zavarovalnica. Za zdaj naj bi ta ukrep veljal do 31. maja. Če se razmere do tedaj ne bodo spremenile, ga lahko vlada še podaljša, je dodal Janša.

Zaposlenim v kritičnih dejavnostih je za čas epidemije premier obljubil izplačilo dodatkov za nevarno delo oz. za dodatne obremenitve. Ti se bodo lahko gibali od 10 do 200 odstotkov osnovne plače.

Samozaposleni, ki zaradi krize ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, pa bodo upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov neto minimalne plače. V tem času bo prispevke zanje tako v pokojninsko kot zdravstveno blagajno nakazovala država, ohranile se bodo njihove pravice. Do izredne pomoči bodo upravičeni vsi samozaposleni, ki s posebno izjavo razglasijo prizadetost zaradi krize, je še dodal Janša.

Določeni so tudi ukrepi za izboljšanje socialnega položaja ljudi. Status tistih, ki ne delajo zaradi višje sile, na primer varstva otrok ali nezmožnosti prihoda na delo, bo izenačen s statusom delavcev na čakanju. Delavci, ki bodo v času epidemije izgubili službo, bodo od prvega dne naprej avtomatično upravičeni do nadomestila za brezposelnost.

Za upokojence z najnižjimi pokojninami pa je predvideno izplačilo solidarnostnega dodatka zaradi posledic koronavirusa. “Zavedamo se, da so to najbolj ranljiva skupina državljanov, da so mnogi v tem času sami, da so skromne dohodke porabili za nakupe nujnih zalog prehranskih in drugih življenjskih artiklov,” je pojasnil premier.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar