Odločitev o blokadi Huaweija v Sloveniji pred vrati

FOTO: Pixabay.com

Vlada naj bi v prihodnjih tednih po neuradnih informacijah odločala o sklepu, s katerim bi kitajski Huawei označila za dobavitelja z visokim tveganjem.

Kot je razvidno iz dokumenta, ki ga je pridobila STA, je ocena tveganja pripravljena na podlagi evropskih meril za kibernetsko varnost tehnologije 5G. V Huaweiju so nad novico negativno presenečeni.

Kot sporen je v dokumentu naveden tudi zakon o obveščevalni dejavnosti Kitajske

Predlog sklepa, ki ga je pripravilo ministrstvo za javno upravo in je še v usklajevanju, kot dobavitelje z visokim tveganjem opredeljuje družbo Huawei in z njo kapitalsko, strukturno ali organizacijsko povezane družbe.

Kot je med drugim utemeljeno v predlogu, naj bi bil kitajski del Huaweija v celoti v lasti zaposlenih prek njihovega sindikata, sindikati pa so na Kitajskem pod nadzorom režima. Povezava države s podjetjem se po navedbah avtorjev dokumenta, ki se med drugim sklicujejo na prosto spletno enciklopedijo Wikipedia, v zadnjem času kaže tudi pri pogojevanju nadaljnjega sodelovanja Kitajske z drugimi državami v odvisnosti od obravnave družbe Huawei v posamezni državi.

Kot sporen je v dokumentu naveden tudi zakon o obveščevalni dejavnosti Kitajske, Huawei pa naj bi bil zaradi sankcij ZDA tudi v manjši meri sposoben zagotavljati dobavo. Ameriško ministrstvo za trgovino poleg tega zahteva pridobitev licence za uporabo ameriške programske in strojne opreme pri proizvodnji Huaweijevih procesorjev, kar Huaweiju srednjeročno onemogoča izdelavo najpomembnejših sestavnih delov za telekomunikacijsko opremo, dodajajo avtorji dokumenta.

Ocena tveganja je pripravljena na podlagi nabora orodij EU

Če bo sklep sprejet, slovenski operaterji mobilnih telekomunikacijskih omrežij, ki zagotavljajo elektronske telekomunikacijske storitve in ki nabavljajo telekomunikacijsko infrastrukturo, te ne bodo smele več kupovati pri Huaweiju. Prav tako njegove opreme in storitev ne bodo smeli uporabljati obrambne in obveščevalne strukture, sistemi notranje varnosti ter sistemi zaščite in reševanja.

Ocena tveganja je pripravljena na podlagi nabora orodij EU za kibernetsko varnost tehnologije 5G, ki ga je januarja letos na osnovi usklajene ocene kibernetskih tveganj v omrežjih 5G pripravila Evropska komisija. Sklep o ukrepih za zmanjšanje tveganj v omrežjih 5G je vlada sprejela v torek.

V Huaweiju so nad informacijo zaskrbljeni in negativno presenečeni. “Predlog vlade, da Huawei označi za dobavitelja z visokim tveganjem, bomo skrbno preučili, ko bo uradno objavljen, ter se na podlagi ugotovitev odločili za nadaljnje pravne korake za zaščito naše družbe in naših poslovnih interesov,” je, kot so sporočili iz družbe, dejal generalni direktor Huawei Technologies Slovenija Histro Zhangqin.

Odziv naj bi Huawei predstavil po natančni preučitvi vsebine sklepa vlade

Poudarili so, da ni do zdaj glede obtožb, ki so jih začele po svetu po njihovih besedah širiti ZDA, s strani slovenske vlade ali njenih predstavnikov v stik z njimi stopil nihče ter od njih zahteval kakršnih koli zagotovil ali pojasnil, tudi glede podatkov, navedenih v sklepu. Ti ne držijo, so zavajajoči ter povzročajo škodo ugledu in poslovanju Huaweija, so zatrdili. “Prav tako do zdaj ni bil predstavljen niti en dokaz, ki bi podprl obtožbe, ki so jih prvotno sprožile ZDA,” so dodali.

Podrobnejši odziv naj bi Huawei predstavil prihodnji teden po natančni preučitvi vsebine sklepa vlade ter virov in strokovnih argumentov, ki predstavljajo podlago za predlog sklepa.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar