Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zavrnil pomembne spremembe Zakona o zaščiti živali

Vir: Pixabay.com

Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes presenetljivo zavrnil predlog Vlade Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, ki sicer vsebuje celovito ureditev področja zapuščenih živali, prepoved privezovanja psov na verige, odgovorno lastništvo mačk, prepoved usmrtitve zdravih zapuščenih živali v zavetiščih in mnogo drugega. Proti spremembam so bili poslanci Brinovšek, Dobleker, Lisec. Merjasec, Prevc, Simonovič in Žnidaršič.

Predlog novele zakona vsebuje celovitejšo ureditev področja zapuščenih živali, to je omejitev posedovanja nekaterih vrst živali, osnovna znanja za skrbnike živali in tiste, ki opravljajo kakršno koli dejavnost, povezano z živalmi, in rešitve, nastale zaradi potrebe po boljšem izvajanju predpisov s področja zaščite živali. Sam predlog Vlade smo predstavili tudi v našem mediju.

Odzivi društev za zaščito živali: ” Poslanci menijo, da ne rabimo višjih kazni za zavržna ravnanja zoper živali”

Na poslansko zavrnitev sprememb Zakona o zaščiti živali pa se že odzivajo razna društva za zaščito živali. Tako je Lajka, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski, na Facebooku zapisalo: “SAJ NI RES, PA JE!🤧😪 – POSLANCI ZAVRNILI POMEMBNE SPREMEMBE ZAKONA O ZAŠČITI ŽIVALI. Očitno se kažejo pritiski kmečkega lobija, saj se je pred nekaj minutami zaključila redna seja Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer so obravnavali predlog o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, ki ga je v Državni zbor pred meseci vložila poslanska skupina SD. Predloga ni podprlo osem poslancev, sedem jih je glasovalo za. “Poslanci, ki mislijo, da prepoved verig ni potrebna; da ne rabimo višjih kazni za zavržna ravnanja zoper živali; da skrb za dobrobit živali v Sloveniji ni pomembna; da je prepoved privezovanja psa na verige na kmetijskem gospodarstvu nesmotrna,” je ob objavi fotografije, na kateri je razvidno, kateri poslanci so glasovali proti spremembam zakona, zapisala poslanka SD Meira Hot. Politika pa…. saj vemo, kaj je, kajne?”

SAJ NI RES, PA JE!🤧😪 – POSLANCI ZAVRNILI POMEMBNE SPREMEMBE ZAKONA O ZAŠČITI ŽIVALI.

Očitno se kažejo pritiski kmečkega…

Objavil/a Lajka, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski dne Četrtek, 06. maj 2021

Jadranka Juras: tej ustanovi enostavno ni posluha za živali.

Odzvala se je tudi Jadranka Juras, velika borka za pravice živali. “Meni je zelo žal, društva smo dala vse od sebe, a žal ni pomagalo. Tudi vaših 12.000 glasov za prepoved verig ni pomagalo. V tej ustanovi enostavno ni posluha za živali. No, saj ga tudi za ljudi ni. Samo “daj dam” in “Marija k sebi”. Tako so iz zakona odpadli prepoved verig, čipiranje mačk in prepoved evtanazije zdravih živali v zavetiščih. Dragi volilci in volilke, ne pozabite tega pri naslednjem oddajanju volilnega lističa.”

Meni je zelo žal, društva smo dala vse od sebe, a žal ni pomagalo. Tudi vaših 12.000 glasov za prepoved verig ni…

Objavil/a Jadranka Juras dne Četrtek, 06. maj 2021

Oddaj komentar