Od začetka tega tedna prepovedana prodaja pirotehničnih izdelkov

FOTO: Pixabay.com

Odlok o dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki je bil objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije 192/2020, v 2. členu prepoveduje prodajo pirotehničnih izdelkov.

Od ponedeljka, 21. decembra 2020, je torej prepovedana tudi prodaja pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok in jih je bilo v preteklih letih dovoljeno prodajati v času od 19. do 31. decembra. Posest in uporaba petard vseh oblik in moči pa v Slovenij tako ali tako ni dovoljena.

Poškodbe s pirotehničnim izdelki so še vedno pogoste in hude

Prvi dan letošnjega leta so celjski policisti poškodbi s pirotehniko obravnavali v Šoštanju in v Celju. V Šoštanju se je pri uporabi petarde poškodoval mladoletnik. Petarda je med prižiganjem eksplodirala in mu lažje poškodovala prste rok. V Celju je raketa priletela v rokav mlajšemu dekletu in jo poškodovala.

Izjemno hudo poškodbo s pirotehniko so obravnavali tri leta nazaj v tem času na šentjurskem območju. Mladoletnega fanta je eksplozija med prižiganjem skrajšane vrvice petarde, imenovane čebula, kupljene od preprodajalca, zaznamovala za vse življenje. Ostal je brez rok.

Vendar niti najhujše poškodbe mnogih ne prepričajo, da ne bi uporabljali pirotehnike.

Letos so na našem območju zasegli več pirotehnični sredstev. Samo v zadnjih dneh so na območju Šentjurja mladoletnikom zasegli več kot 800 piratk in okoli 30 kober.

Obravnavali tudi mladoletne

Sredi decembra so na območju Celja, zaradi prodaje ognjemetne baterije mladoletnima kupcema ter zaradi prodaje pirotehničnih izdelkov v času, ko to ni bilo dovoljeno, ukrepali zoper pravno in odgovorno osebo trgovine, kjer sta mladoletnika pirotehniko kupila. Ukrepali so tudi zoper mladoletnika.

Poleg omenjenega so na območju Mozirja mladoletnikoma zasegli 25 petard, na območju Velenja pa so občanu zasegli plinsko pištolo z nabojnikom in nastavkom za rakete ter več nabojev in raket.

Zoper vse kršitelje so ukrepali. Nedovoljeno uporabo pirotehnike bodo skrbno spremljali tudi v prihajajočih prazničnih dneh in zoper kršitelje dosledno ukrepali.

Visoke globe

Zaradi kršitev določil lahko posamezniku izrečejo globo v razponu od 400 do 1.200 € ter mu zasežejo pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last.

Globa ne bi smela biti ključen razlog, da posamezniki ne bi uporabljali nedovoljene pirotehnike. Vsak posameznik se mora zavedati, da je to početje nevarno zanj in za okolico.

Nenazadnje je potrebno pri uporabi pirotehnike pomisliti tudi na živali, ki jih pokanje še posebej vznemirja in straši. Pred uporabo pirotehnike zatorej dobro premislite, če je vredno.

Oddaj komentar