Od ponedeljka spet odprte trgovine in številne storitve

Vlada je na dopisni seji za obdobje od 12. do vključno 18. aprila izdala nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Ta med drugim predvideva, da bodo ob pogoju rednega testiranja zaposlenih lahko odprte vse trgovine ter tudi številne storitve, npr. frizerske, kozmetične in tudi turistične agencije.

Kot ugotavlja vlada, je epidemiološka slika sicer še vedno resna, vendar pa dosedanji ukrepi na področju omejevanja ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom dokazujejo, da je ob doslednem upoštevanju postavljenih omejitev možno izvajanje gospodarskih dejavnosti brez večjih negativnih posledic na epidemiološke razmere.

Spet se sproščajo dejavnosti

Zato se s sprejetim odlokom po obdobju nekoliko ostrejših koronskih omejitev, ki se je začelo 1. aprila in bo trajalo do vključno nedelje, spet sproščajo dejavnosti skladno z vladnim načrtom sproščanja ukrepov. Po danes sprejetem prenovljenem načrtu sproščanja se izjeme določa na način, kot je predvideno za rdečo fazo sproščanja ukrepov.

Brez pogoja testiranja zaposlenih bodo lahko s ponedeljkom še naprej delovali lekarne, bencinski servisi, finančne storitve, geodetske storitve, poštni uradi, dostavne službe in dimnikarske storitve (pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo dimnikarske storitve prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave).

Brez testiranja bodo dovoljeni še gradbena dela, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki, in storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da ne prihaja do stikov s potrošniki (na primer zunanja ureditev, krovska dela, fasaderska dela) in osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno.

Prav tako so v tej skupini še čistilni servise in čistilnice, servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles, druge servisne delavnice ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

In kdo se bo moral testirati?

Dodatno pa bodo pod pogojem rednega testiranja zaposlenih omogočeni opravljanje trgovinske dejavnosti, kot jo ureja zakon, ki ureja trgovino, storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege, kot so frizerski saloni, kozmetična dejavnost, pedikura, manikura in dejavnosti salonov za nego telesa, individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (npr. inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice), storitve turističnih agencij in storitve salonov za nego živali.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo je še vedno dovoljeno povsod, tako kot opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance ali za dostavo končnim potrošnikom, pri čemer je treba zagotoviti minimalni stik med uporabniki teh storitev ter upoštevanje vseh higienskih priporočil.

Pogoji glede števila oseb v okolju, kjer se izvaja ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom, ostajajo nespremenjeni. Ponudniki morajo tako zagotavljati 30 kvadratnih metrov prostora na eno stranko.

Oddaj komentar