Od nedelje naprej Evropski dnevi judovske kulture tudi v Mariboru, kjer odpirajo razstavo Dialog

Zavod Sinagoga; FOTO: maribor-pohorje.si

V nedeljo, 5. septembra 2021, se bodo v številnih evropskih državah, tudi v Sloveniji, začeli Evropski dnevi judovske kulture (EDJK). Osrednja tema letošnjih EDJK je »dialog«.

V Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, ki je hkrati nacionalni koordinator projekta EDJK v Sloveniji, so pripravili raznovrsten program, različne prireditve pa bodo od 5. septembra vse do 15. oktobra potekale tudi v Lendavi, Murski Soboti, Ljubljani, Negovi in Celju.

V nedeljo tako vabijo v nekdanjo judovsko sinagogo na Židovski ulici 4 v Mariboru bodisi na dan odprtih vrat (med 10. in 18. uro), na predstavitev nove razstave Dialog Narodne knjižnice Izraela (ob 11. uri) bodisi na predstavitev knjige Branka Šömna Tišina za oči (ob 18. uri).

Prireditev Tišina za oči bo potekala na Židovskem trgu, med sinagogo in Židovskim stolpom. Pogovor z Brankom Šömnom bo vodil Bojan Labović, nastopila pa bosta tudi gledališka igralca Milena Zupančič in Petja Labović. V primeru dežja bo tudi ta prireditev v nekdanji sinagogi.

O razstavi Dialog

Dialog tudi v judovstvu, tako kot v drugih kulturah, zavzema zelo pomembno mesto. Narodna knjižnica Izraela je ob letošnjih EDJK pripravila priložnostno tematsko razstavo, na kateri je dialog obravnavan in osvetljen s petih različnih vidikov: kot dialog med generacijami, dialog med besedili, dialog v skupnosti, dialog med kulturami in dialog med verami. Avtorja besedil sta Olga Lempert in Zack Rothbart.

O knjigi Tišina za oči

Slovenski pisatelj, novinar, publicist in scenarist Branko Šömen je roman Tišina za oči napisal na predlog zdaj že pokojnega prijatelja, hollywoodskega producenta in dvakratnega oskarjevca Branka Lustiga, ki je kot otrok preživel taborišče Auschwitz. Roman pripoveduje sicer izmišljeno, a obenem na resničnem zgodovinskem ozadju zasnovano zgodbo o posebnem oddelku Sonderkomandosov, jetnikov, ki so s trupli mrtvih somučenikov polnili krematorijske peči, dokler niso prišli na vrsto tudi sami. Roman je tako izjemno pretresljiva pripoved o zavedanju prihajajoče smrti, kolektivnem umiranju in samoodrešitvi, pa tudi o ohranjanju človeškosti in vere v sočloveka.

Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le obiskovalci, ki izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), organizatorji oziroma nosilci izvajanja javnih kulturnih prireditev pa morajo pogoj PCT preveriti že pred vstopom v prostor oziroma na površino, kjer se izvaja javna kulturna prireditev. Vse obiskovalce prosijo za spoštovanje tega predpisa in razumevanje, so še zapisali v napovedi dogodkov.

Oddaj komentar