Od danes zopet dovoljene maše tudi v manjših cerkvah in verouk v živo

Stolna cerkev v Mariboru

Od danes se spet lahko darujejo maše tudi v manjših cerkvah v navzočnosti do deset vernikov, prav tako se ob izpolnjevanju potrebnih pogojev lahko izvaja verouk v živo, je v petek na svoji spletni strani spomnila Katoliška cerkev. Navedeno je omogočila sredina sprememba vladnega odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode.

V cerkvah, manjših od 300 kvadratnih metrov, so tako maše mogoče, če je med navzočimi iz različnih gospodinjstev mogoče zagotoviti najmanj meter in pol razdalje ter ob upoštevanju splošnih higienskih ukrepov.

Verouk tudi na daljavo

Ob izvajanju verouka v živo morajo biti vsi udeleženci zdravi in brez simptomov okužbe dihal ali prehlada ter ves čas upoštevati ohranjanje medsebojne razdalje vsaj meter in pol, nositi zaščitne maske ter si ob vstopu v objekt razkužiti roke. Prostore izvajanja verouka je treba pred vsakim začetkom srečanja in po njem ter med posameznimi srečanji temeljito prezračiti. Prav tako je treba voditi listo prisotnosti. Če teh določil ni mogoče izvajati, se verouk še naprej izvaja na daljavo, so navodila strnili na spletni strani Slovenske škofovske konference.

Osebe, ki izvajajo verouk, se morajo tedensko testirati s hitrimi ali testi PCR

Ni pa to potrebno za tiste katehete, ki so pred najmanj sedmimi dnevi prejeli drugi odmerek cepiva Biontech/Pfizer, pred najmanj 14 dnevi drugi odmerek cepiva proizvajalca Moderna ali pred najmanj 21 dnevi prvi odmerek cepiva AstraZenece. Prav tako se ni potrebno testirati tistim, ki imajo dokazilo o pozitivnem rezultatu testa na novi koronavirus, ki je starejši od 21 dni, a ne starejši od šestih mesecev ali imajo potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, še piše na spletni strani.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar