Obeta se obnova Štuka in UŠC Leona Štuklja v Mariboru

Mariborska univerza namerava prihodnje leto obnoviti prireditveno dvorano Štuk, ki bo med drugim dobila nov vhod in sanitarije. Še letos pa naj bi se začela obnova bližnjega Univerzitetnega športnega centra (UŠC) Leona Štuklja, da ustavijo nadaljnje zamakanje strehe in razpoke na fasadi.

Upravni odbor univerze je pred nekaj dnevi potrdil investicijsko dokumentacijo za rekonstrukcijo in dozidavo Štuka, soglašali pa so tudi z obnovo UŠC Leona Štuklja, za katero pričakujejo intervencijska državna sredstva.

Univerzitetni športni center je bil zgrajen leta 1995, ko je bila športna vzgoja še obvezna sestavina študijskih programov na univerzah. Danes v njem poteka rekreativna vadba, uporabljajo pa ga tudi za prireditve.

Na mariborski univerzi izpostavljajo, da je imel objekt “izjemno pomembno vlogo v času epidemije covida-19, saj smo ga namenili za izvedbo testiranja in cepljenja za celotno območje delovanja Zdravstvenega doma Maribor”. Dodajajo pa, da javne univerze ne dobivajo finančnih sredstev za vzdrževanje stavb. “Za vzdrževanje objekta tako do sedaj ni bilo sredstev in zato se sedaj lotevamo prenove po korakih, najprej nujne zadeve, nato ostale potrebne posege,” so pojasnili za STA.

Najprej se bodo lotili obnove strešne pločevinaste kritine, kjer prihaja do zatekanja strehe, in ureditve odvodnjavanja meteorne vode na mestih, kjer prihaja do posedanja nasutja in pokanja utrjenih površin. Nujno je tudi sanirati razpoke na fasadi in sprednji steni.

“Na univerzitetnem športnem centru se bodo izvedla nujna investicijsko-vzdrževalna dela oziroma interventni posegi, da preprečimo nadaljnjo degradacijo objekta. Prav tako se bo sanirala loža, ki se je posedla,” pravijo na rektoratu univerze.

Dela so ocenjena na nekaj manj kot 89.000 evrov, za katera so zaprosili ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije v okviru financiranja nujnih investicijsko-vzdrževalnih del na področju visokega šolstva. “S pričetkom del bi pričeli takoj, ko prejmemo interventna sredstva s strani ministrstva. Predvideno je, da bi interventne posege zaključili do sredine julija,” pravijo na univerzi.

Štuk je v sedanji podobi odprl vrata novembra 1996 in je danes potreben obnove. “Predvidena je rekonstrukcija vhoda, dozidale in rekonstruirale se bodo sanitarije v pritličju in etaži, dogradil in nadzidal se bo trakt ob dvorani. Na novo se bodo uredili prostori za nastopajoče, sanitarije in loža za obiskovalce,” napovedujejo na univerzi.

Letos je predvidena izdelava projektne dokumentacije, izvedba gradbenih, obrtniških in inštalacijskih del pa naj bi potekala v letu 2024. Vrednost projekta se ocenjuje na nekaj manj kot pol milijona evrov. “Sredstva za izvedbo predvidene investicije bosta zagotavljali Univerza v Mariboru v delu, kjer je nujno vzdrževanje in sanacija objekta, in Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) v delu, ki je namenjen specifični dejavnosti najemnika objekta,” pojasnjujejo.

V teku pa je že obnova najstarejšega študentskega doma v Mariboru

Dom 1 v Tyrševi ulici bi moral biti obnovljen do junija letos, a so se dela po poročanju medijev zavlekla in bodo po novih napovedih zaključena konec avgusta.

Upravni odbor univerze je pred dnevi potrdil novelacijo investicijskega programa za ta projekt. “Spremembe so bile potrebne zaradi prilagoditve ukrepov energetske sanacije, pri čemer je ostala vrednost investicije nespremenjena,” pravijo na univerzi.

Projekt je ocenjen na nekaj več kot šest milijonov evrov in zajema celovito energetsko sanacijo študentskega doma, izgradnjo novega dvigala, prenovo notranjosti in ureditev okolice objekta. Kasneje naj bi sledila še obnova doma 15 na Koroški cesti in depandanse s telovadnico na Tyrševi ulici.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar