Občine morajo do 16. maja poslati podatke za pomoč ob epidemiji iz evropskega solidarnostnega sklada

Uprava RS za zaščito in reševanje je pozvala občine, da najpozneje do 16. maja posredujejo podatke o stroških, ki so jih imele z ukrepi zaradi epidemije novega koronavirusa. Te podatke namreč uprava potrebuje za pripravo zahtevka za povračilo sredstev iz evropskega solidarnostnega sklada, je zapisano na spletni strani Skupnosti občin Slovenije.

Uprava RS za zaščito in reševanje tako občine poziva, naj sporočijo podatke o stroških, ki so nastali v obdobju med 13. marcem in 15. majem ter ocenjene oz. predvidene izdatke do 12. julija. Upravičeni pa so vsi izdatki, ki so bili izvedeni kot ukrepi za pomoč prebivalstvu pri preprečevanju širjenja bolezni covid-19 in odpravljanju posledic epidemije novega koronavirusa. Sem uso uvrščeni na primer izdatki za interventno nabavo medicinske opreme in zaščitnih sredstev, za izvajanje dezinfekcije in dekontaminacije oseb, opreme, objektov in površin ter za nastanitev in zagotavljanje prehrane za osebe v karanteni in izolaciji.

Med upravičenimi stroški so tudi na primer izdatki za posebne oblike pomoči in oskrbe ranljivih skupin prebivalcev, za posebno podporo za zagotavljanje delovanja informacijskih sistemov zdravstva ter zaščite in reševanja v nujnih primerih ter za krepitev zmogljivosti za informiranje in obveščanje prebivalcev, denimo tudi stroški vzpostavitve in zagotavljanja delovanja številke za občane za posredovanje zahteve za pomoč.

Članice EU lahko za finančno pomoč pri spopadanju s pandemijo novega koronavirusa iz evropskega solidarnostnega sklada zaprosijo do 24. junija. Iz tega sklada lahko države črpajo pomoč v primeru naravnih nesreč, kot so poplave, gozdni požari, potresi, nevihte in suša. Unija pa je nedavno kot odziv na pandemijo uporabo sklada razširila, tako da lahko članice od 1. aprila za pomoč zaprosijo tudi za nujne primere na področju javnega zdravja. Članice, ki jih je pandemija najbolj prizadela, bodo imele v okviru tega sklada letos na voljo 800 milijonov evrov.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar