Ob nedeljskih in prazničnih mašah bo treba pustiti svojo telefonsko številko

Vir: pixabay.com

Slovenski škofje ordinariji so sprejeli dodatne preventivne ukrepe za manj okuženih z novim koronavirusom, ki bodo začela veljati danes, zadnja navodila izpred treh tednov pa bodo nehala veljati. Novost je, da verniki ob nedeljskih in prazničnih mašah ob vstopu v cerkev v nabiralnik oddajo listek s svojo telefonsko številko brez imena in naslova.

Škatlo z listki bodo hranili 30 dni, v primeru epidemije pa jo bodo oddali pristojnim državnim ustanovam, da stopijo v stik z imetniki sporočenih telefonskih številk. Po preteku 30 dni jo bodo uničili. Če pa je bila pri maši navzoča okužena oseba, mora župnik na zahtevo pristojne državne ustanove posredovati telefonske številke navzočih pri določeni maši in o posredovanju podatkov obvestiti Slovensko škofovsko konferenco. Pri mašah ob delavnikih pa oddaja telefonske številke ni obvezna, saj duhovnik v tem primeru običajno pozna vernike, so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Če se število okuženih v lokalni skupnosti poveča, mora duhovnik med mašo nositi masko. Med vsako mašo in po njej pa je treba cerkev temeljito zračiti.

Sveta maša na prostem je dovoljena ob upoštevanju medosebne razdalje 1,5 metra, ob razkuževanju rok in oddaji telefonskih številk vseh navzočih. Če medosebne razdalje ni mogoče zagotoviti, pa morajo vsi navzoči nositi maske. Pri maši je lahko do največ 500 ljudi.

Pogostitve in posebni programi druženja po mašah do nadaljnjega niso dovoljeni. Birme so do nadaljnjega vedno na prostem in le izjemoma v cerkvi. Poletni oratoriji in počitniško druženje oz. delavnice pa lahko v dogovoru s krajevnim ordinarijem potekajo ob upoštevanju navodil in predpisov državnih ustanov. Če je udeležencev več kot 50, se razdelijo v manjše skupine. Starši oz. zakoniti zastopniki otrok morajo pred oratorijem dati pisno soglasje, s katerim prevzemajo odgovornost v primeru morebitne okužbe oz. karantene.

Do nadaljnjega so preklicana vsa dovoljenja za izvedbo duhovnih seminarjev in predavanj, ki jih izvajajo škofje, duhovniki, redovnice ali redovniki in laiki iz tujine.

Če se bo epidemiološka slika poslabšala in se bodo navodila države zaostrila, lahko vsak škof ordinarij za svojo škofijo sprejme dodatne omejitve na področju verskega oz. bogoslužnega življenja župnij.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar