O vnovičnem zaprtju vrtcev vedo le to, kar so izvedeli iz medijev

V sredo se v Sloveniji za 11 dni ustavlja javno življenje. Med drugim se zapirajo šole in vrtci, poskrbljeno bo le za nujno varstvo.

O vnovičnem zaprtju vrtcev za zdaj vedo le to, kar so izvedeli iz medijev, je za STA dejala ravnateljica mariborskega Vrtca Otona Župančiča Stanislava Lešnik. “Da bi se lahko bolj natančno pripravili, še vedno čakamo na navodila. Predvidevamo, da bo vse skupaj teklo v takšni smeri kot konec oktobra. Informativno že lahko povprašamo starše in zaposlene, kdo potrebuje nujno varstvo, to pa je za zdaj vse,” je dejala Lešnikova, ki pričakuje, da bo od 20 do 30 odstotkov staršev zagotovo potrebovalo nujno varstvo.

Mariborski vrtci v 33 oddelkih skrbijo za 545 otrok

Po njenih besedah bo z vnovično omejitvijo izzvenelo vse njihovo prizadevanje iz časa, ko so bili spet povsem odprti in so se otroci na nek način ponovno uvajali v rutino tega mariborskega vrtca. Ta sicer v 33 oddelkih skrbi za 545 otrok, zaposluje pa 113 ljudi, med katerimi se jih je doslej cepilo le 18. Nekaj jih je okužbo prebolelo, ostali pa so se zaradi nerazjasnjenih težav s cepivom odločili še počakati.

Kdo bo upravičen do varstva?

Zapiranje vrtcev in zagotavljanje zgolj nujnega varstva sicer vrtcem prinaša precej organizacijskih težav. Opozarjajo, da jim primanjkuje časa, saj še čakajo okrožnico z navodili in informacijami, ali bo nujno varstvo le za otroke zaposlenih v kritični infrastrukturi in ali bodo za to potrebna potrdila.

Po besedah vodje strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateje Logar na današnji novinarski konferenci bodo sicer tokrat enaka pravila glede nujnega varstva veljala za vse.

Oddaj komentar