NSi in SMC: Vložena sprememba ZPIZ za bolj pravično ureditev pokojnin

Novinarska konferenca NSi in SMC o urejanju pokojnin

Ppredstavnika koalicijskih poslanskih skupin NSi in SMC, Jožef Horvat in Gregor Perič, sta predstavila predlog novele Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je bil v zakonodajni postopek vložen na pobudo NSi.

“V NSi smo prepričani, da mora biti pokojnina poštena in zadostna. Kdor je vse življenje delal, mora v jeseni svojega življenja živeti dostojno in neodvisno. Kdor je v pokojninsko blagajno vplačeval več, mora imeti višjo pokojnino,” je dejal vodja poslanske skupine NSi. Poudaril je, da se nanj in na ostale poslance koalicije večkrat obračajo upokojenci, ki jih opozarjajo na nekatere nelogičnosti in krivice pokojninskega sistema. Zato so se v koaliciji odločili, da jih bomo odpravili z omenjeno novelo ZPIZ, je bilo še povedano na novinarski konferenci.

Ureja se več področij pravic za prejemnike pokojnin

Poglavitna rešitev novele je ureditev položaja zavarovancev, ki so bili prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje že po predhodno veljavni zakonodaji in so s tem nadaljevali tudi po sprejetju ZPIZ-2, do prve prekinitve zavarovanja in pod pogojem, da so bili plačani vsi prispevki. Obenem pa se ureja tudi pravice do dodatnega odmernega odstotka za moškega, če ženska ne izpolnjuje pogojev za pridobitev pravice do pokojnine, uveljavitev enakosti pravic za prejemnike vdovskih in družinskih pokojnin, nova odmera vdovskih in družinskih pokojnin ter nadomestil iz invalidskega zavarovanja.

Na novo odmerjene tudi najnižje pokojnine za zavarovance s kmetijsko dejavnostjo

Na novo pa se odmerja tudi najnižje pokojnine za zavarovance, ki so opravljali kmetijsko dejavnost in so dopolnili polno pokojninsko dobo ter vzpostavlja zakonske pravne podlage za sofinanciranje promocije in izvedbe rekreativnih in kulturnih dejavnosti upokojencev in uživalcev pokojnin.

Oddaj komentar