To so novosti, ki jih je danes sprejela vlada

FOTO: Pixabay.com

Na današnji novinarski konferenci po seji vlade je sodeloval minister za zdravje Janez Poklukar, predstavil je spremembe odloka in se dotaknil razmer v svetu.

Dijaki, učenci in učitelji se poslavljajo od mask

“Razmere so relativno ugodne, številke so glede na okužbe pred tednom dni 23 odstotkov manj. Od 1. marca letos se je število pacientov na intenzivni negi znižalo pod 100. Danes je 61 intubiranih. V tem tednu smo zaprli dve enoti intenzivne terapije,” je pojasnil uvodoma. Na vladi so zato sprejeli dodatna sproščanja. “Skladno s stališčem posvetovalne skupine smo za izjemno določili dijake, učence in učitelje. Maske pa morajo nositi dijaki, študenti in učitelji, ki so vključeni v proces pri izvajalcu.” Ukrep začne veljati v ponedeljek.

Poleg pozitivnega rezultata na PCR se lahko izda potrdilo o prebolevnosti tudi na podlagi pozitivnega hitrega testa. “Odlok določa, da se lahko digitalno evropsko covid potrdilo izda tudi na podlagi pozitivnega rezultata hitrega antigenskega testa,” je pojasnil.

V Sloveniji odslej tudi proteinsko cepivo

Pomembna novost je tudi da, smo včeraj v Slovenijo prejeli novo cepivo Nubaxovid, podjetja Novavax: “Gre za proteinsko cepivo, ki je izdelano z biotehnologijo in je zato drugačno od MRA in vektorskih cepiv. Deluje tako, da telo pripravi na odgovor in se brani proti covidu. Cepivo je registrirano za uporabo pri osebah starejši od 18. let. Za učinkovito zaščito sta potrebna dva odmerka, ki se dasta v presledku 3 tedne. Cepilni centri so cepiva že prejeli.”

“V zdravstvu smo se začeli pripravljati na krizo in prihod beguncev”

“Pred vrati nova kriza. Ko gledamo dogodke in posnetke, se nam para svete. Situacija je okrepila naš pogum in odločnost, da nudimo pomoč vsem, ki jo potrebujejo. To našo zavezo iz epidemije bomo uresničevali tudi naprej. V zdravstvu smo se začeli pripravljati na krizo in prihod beguncev. Državljani Ukrajine, ki so zaradi vojnih razmer vstopili v Sloveniji opravičeni do nujne medicinsko pomoči in neodložljivih storitev.”

Aktivirali so tudi pripravo na izredne dogodke, ki se lahko zgodijo zaradi informacijskih ali kibernetskih napadov ter eventualeno pomanjkanja električne energije oz. izpada električnega omrežja. “Bolnišnice, zdravstveni domovi, dispečerska služba zdravstva in lekarniške veletrgovce smo pozvali, da dodatno preverjajo delovanje njihovega informacijskega sistema ter da so dodatno pozorni na vsa morebitna odstopanja. Pozvali smo jih, da preverijo ključne zaloge,” je v nadaljevanju dejal.

Oddaj komentar