Novi upravni odbor Univerze v Mariboru in 200 evropskih milijonov ambicij

Včeraj je potekala konstitutivna seja Upravnega odbora Univerze v Mariboru, ki je najvišji organ upravljanja univerze. Verjetno se še ni zgodilo, da bi rektor predlagal svojega kandidata oz. v tem primeru kandidatko, in takšen predlog ne bi bil izglasovan.

Projekt Innovum ocenjen na 200 milijonov evrov

Kot smo včeraj pred sejo pravilno napovedali dogajanje na konstitutivni seji OU UM, lahko z veliko gotovostjo zapišemo, da bo ta organ imel izjemno velik vpliv na projekt Innovum. To je platforma za razvojni in inovacijski preboj vzhodne kohezijske regije, ki so ga zastavili na Univerzi v Mariboru in ga je v javnosti pred kratkim prestavljal red. prof. dr. Miralem Hadžiselimović, prorektor za infrastrukturo UM.

Ocenili so ga na 200 milijonov, ki naj bi jih dobili iz evropskih kohezijskih sredstev namenjenih za vzhodno kohezijsko regijo. Vsekakor so s tem postavljene ambicije univerze, vendar je potrebno še zelo veliko dela in truda. Innovum je bolj kot ne samo idejno zastavljen in vso resno delo je še potrebno postoriti in ocena je, da je veliko časa že bilo zamujenega.

Včerajšnji ne članov Upravnega odbora UM rektorju prof. dr. Zdravku Kačiču in izvolitev izr. prof. dr. Mitja Gorenak iz Fakultete za turizem, je jasen signal, da potrjevanje investicij, ki jih bo na mizo UO UM, prinesel rektor, ne bo samo formalnost. Upravni odbor je namreč tisti, ki odloča o vseh investicijah univerze in seveda razdelitvi finančnih sredstev.

Spreminja se tudi dinamika na univerzi na splošno

Do sedaj je rektorat nadziral in usmerjal fakultete in strokovne službe le teh, sam pa ni imel nekoga, ki bi tudi njim gledal pod prste. Zato bo zagotovo ena izmed tem na UO UM zaposlovanje in število zaposlenih na rektoratu, zlasti glede na restriktivno politiko zaposlovanja pedagoškega kadra na univerzi. Namenska raba in transparentnost finančnih sredstev, področje davkov, kot tudi morebitna preferenčna obravnava posameznih fakultet mimo sprejetega finančnega razreza.

Nekaj pa je zagotovo. Do rektorskih volitev na UM je nekje eno leto in vsa ta dinamika bo imela velik vpliv na njihov razplet. Izkazalo se je, da se volitve v OU UM niso odvile po želji rektorja prof. dr. Kačiča, kot tudi ne po želji glavne tajnice UM mag. Mojce Tancer Verboten.

Že samo to dejstvo nakazuje, da je rektor in njegova ekipa izgubila določen del zaupanja znotraj akademske skupnosti, kot tudi strokovnih služb. Vsekakor pa se je odločitev rektorja dr. Kačiča, da prestavi glasovanje o zaslužni profesuri bivšega rektorja UM dr. Ivana Rozmana, kar bi morala biti smo formalnost, vrnila kot bumerang.

Od včeraj nič več tako kot je bilo

Leto dni pred rektorskimi volitvami in 200 evropskih milijonov ambicij, od včeraj na UM nič ni tako kot je bilo. Precej jih bo razmišljalo, kako na tem skupnem čolnu veslati v isto razvojno smer in koliko vesla uporabljati za kakšne druge namene.

Ker je to Univerza v Mariboru, bo zagotovo vsakega nekaj. Koliko jih bo pri tem pljuskalo bomo vsekakor spremljali.

Oddaj komentar