Novela zakona o praznikih in dela prostih dnevih neuspešna na zakonodajni poti

Slika je simbolična

DZ se je na današnji seji seznanil s predlogom novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih. Po njem bi v spomin na prvi spopad z agresorjem na slovenskih tleh kot državni praznik, ki pa ne bi bil dela prost dan, uvedli 13. maj. Novela iz vrst SNS na matičnem odboru ni dobila zadostne podpore, zato se njena zakonodajna pot končuje.

S predlogom novele zakona o praznikih in dela prostih dnevnih so v SNS predlagali, da bi 13. maj praznovali kot državni praznik, s katerim bi zaznamovali prvi spopad z agresorjem na slovenskih tleh. Z njim bi se spomnili 13. maja 1941, ko so se trije vodilni tigrovci na Mali gori pri Ribnici spopadli z italijansko vojsko.

Novela temelji na zgodovinskih dogodkih

To je bil prvi spopad z okupatorjem na slovenskem ozemlju v drugi svetovni vojni, je poudaril Dušan Šiško (SNS). Po njegovih besedah bi z novim državnim praznikom počastili tudi spomin na protifašistično, domoljubno organizacijo TIGR, pri tem pa 13. maj ne bi posegel v praznik dneva upora proti okupatorju, ki ga zaznamujemo 27. aprila.

Marijan Pojbič (SDS) je dejal, da bi si novela zaslužila enotno podporo, saj temelji na zgodovinski resnici in pomenu tigrovcev. Enako je ocenila tudi Tadeja Šuštar (NSi) in poudarila vlogo TIGR kot prve protifašistične organizacije na svetu. Drugačna stališča do novele pa je bilo slišati iz dela opozicije.

Drugi pravijo, da novela ni podprta z zgodovinskimi dejstvi

Po mnenju Jurija Lepa (NeP) in Vojka Starovića (SAB) novela ni utemeljena, saj ni podprta z zgodovinskimi dejstvi in bi v odnos do polpretekle zgodovine vnesla nove delitve. Kritičen je bil tudi Marko Koprivc (SD), po besedah katerega je novela še eden od poskusov izničenja vloge narodnoosvobodilnega boja (NOB).

Da želi novela NOB postaviti na napačno stran zgodovine, je prav tako ocenil Matej T. Vatovec (Levica). Po njegovih besedah si TIGR vsekakor zasluži državni praznik, a z ustrezno izbranim datumom.

Vlada je predlog novele iz vrst SNS podprla, proti predlogu pa so se že pred časom izrekli v društvu TIGR – Primorske. Po njihovem mnenju 13. maj nima prave zgodovinske podlage in bi bilo zato novi praznik bolj smiselno povezati s 6. septembrom 1930, ko so ustrelili obsojene bazoviške junake.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar