Nova biokemijska platforma v UKC Maribor za hitrejše laboratorijske preiskave

Otvoritev biokemijske platforme Oddelka za laboratorijsko diagnostiko UKC Maribor. Foto: Nina Bračič, UKC Maribor

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so danes odprli novo biokemijsko platformo na oddelku za laboratorijsko diagnostiko, kjer opravijo letno več milijonov preiskav različnih bioloških materialov. Z novo opremo bo mogoče hitrejše izvajanje preiskav.

Vojko Flis, direktor UKC Maribor, je izpostavil, da gre za enega najpomembnejših projektov v njihovi ustanovi v zadnjih letih v smislu tehnološkega posodabljanja opreme. Gre namreč za osrednji laboratorij v ustanovi, kjer analizirajo vzorce z vseh drugih oddelkov, zato njegovo delovanje vpliva na delovanje vseh drugih členov kliničnega centra. Flis je dejal: “Gre za tehnološko pridobitev, ki bolnikom v regiji omogoča sodobne načine ugotavljanja bolezni, pa tudi sodobne načine zdravljenja bolezni, saj je številne sodobne laboratorijske preiskave treba opravljati tudi med samim zdravljenjem. Na ta način je mogoče zdravljenje tudi spremljati.”

Nove, popolnoma avtomatizirane linije za izvedbo laboratorijskih preiskav so na oddelku za laboratorijsko diagnostiko zelo veseli, saj je bila dosedanja oprema dotrajana in so skoraj vsakodnevno potrebovali pomoč serviserjev, so zapisali na STA.

Postopek nabave je kljub pozivom k nujnosti posodobitve opreme trajal več let, saj so preigravali več možnosti, na koncu pa so se namesto za nakup odločili za večletni najem opreme. “Številne sodobne ustanove gredo v najem sodobne tehnološke opreme, ker ta oprema preprosto prehitro zastareva,” je dejal Flis. “Najemi nam omogočajo hitrejšo menjavo opreme, česar v tej ustanovi prej nismo poznali, in upam, da bomo v to smer šli tudi pri zagotavljanju nujno potrebne opreme na ostalih oddelkih,” je dodal.

Celotna investicija znaša okoli 3,5 milijona evrov,UKC Maribor pa jo krije z lastnimi sredstvi. To je po Flisovih besedah precej ugodno glede na prve ocene investicije, ki so se sicer gibale okoli sedem milijonov evrov.

Predstojnik oddelka za laboratorijsko diagnostiko Maksimiljan Gorenjak je kot glavno prednost nove biokemijske platforme izpostavil večjo hitrost in zanesljivost preiskav. “Pridobili smo izredno sodobno tehnološko platformo, ki za zaposlene pomeni varnejše, zanesljivejše in posledično bolj sproščeno delo,” je dejal.

Njihov laboratorij deluje brez prekinitev, 24 ur na dan vsak dan v tednu, in letno opravi okoli tri milijone preiskav oziroma posreduje okoli pet milijonov rezultatov. “Dnevno gre iz te linije okoli 14.000 rezultatov,” je pojasnil predstojnik.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar