Nov športni direktor NK Maribor postal Oliver Bogatinov

Oliver Bogatinov, nov direktor NK Maribor. Foto: NK Maribor

Novi športni direktor Nogometnega kluba Maribor je Oliver Bogatinov, dosedanji strokovni vodja nogometne šole 15-kratnega slovenskega prvaka, so pravkar sporočili iz NK Maribor.

Novi športni direktor je postal 41-letni Oliver Bogatinov, ki je bil od junija 2019 strokovni vodja nogometne šole NK Maribor, pred tem avtor uspešnih zgodb kot trener Aluminija in Mure, v vodilnih vlogah pa je doslej deloval tudi kot trener mlajših selekcij pri Al Hilalu v Savdski Arabiji ter kot prvi mož nogometne šole v Kopru. Do poškodbe je v majici Kopra, CMC Publikuma in Triglava zbral 130 prvoligaških nastopov, nato pa se uveljavil s strokovnim delom, so zapisali na spletni strani NK Maribor.

Oliver Bogatinov pa je za NK Maribor dejal: “Gre za veliko čast in še večjo odgovornost. Je pa velikega pomena, da se nove usmeritve Maribora in pogled na prihodnje delovanje skladajo z mojimi vrednotami. Skromnost z zdravo mero ambicioznosti bo vodilo prihodnjega delovanja.”

Zaveda se, da je nogomet zdaj v času negotovosti. Za NK Maribor je spregovoril o viziji in prihodnjih smernica ter o delu po Zlatku Zahoviču: “Tukaj je treba izpostaviti tri dogodke. Izgubili smo najuspešnejšega športnega direktorja v sodobni zgodovini Slovenije, Zlatka Zahoviča, pred njim Darka Milaniča kot najtrofejnejšega slovenskega trenerja in ko temu dodamo še izbruh koronavirusa, je škoda velika. Kako se bomo spopadali z novo situacijo? V klubu imamo že dolgo časa slogan Mi skupaj eno smo, ki govori o solidarnosti, pomoči, enotnosti, kar opažamo, da je danes edino družbeno orožje pri reševanju koronavirusa. Ta slogan želimo le še utrjevati, mu nameniti večji pomen. Čas bo pokazal, kako uspešni bomo pri našem namenu. Ti trije dogodki, predvsem pa posledice koronavirusa lahko negativno vplivajo. Tukaj bo med prvimi koraki nujna tudi finančna reorganizacija, z zmanjševanjem stroškov, ki se bodo prilagajali temu, kar bo klub zmožen plačevati. V prihodnje nič več ne bo enako, kot je bilo prej in tukaj nogomet ni izvzet. Ne glede na razmere pa bomo ohranjali zdravo mero ambicioznosti.”

Spregovoril je tudi o tem, kaj pomeni za mlade spoznanje, da je novi športni direktor dosedanji strokovni vodja nogometne šole: “Zame temeljit vpogled v njihove zmožnosti in sposobnosti. Za fante, da bodo lahko imeli večjo prepoznavnost, kar pa seveda v našem primeru ne pomeni, da bo zdaj hkrati v začetni enajsterici 5 mladih. Se jih bo spremljalo, načrtno razvijalo, toda priložnost si bodo morali zaslužiti s kvaliteto in odnosom do dela, z odrekanjem, delovnimi lastnostmi. Da bodo dobili priložnost samo zato, ker so mladi, ne bo dovolj. Morali bodo pokazati še kaj več. Mlajšim igralcem bomo lažje spregledali kakšno napako, je pa največ odvisno od njih.”

Sestavili oziroma preoblikovali pa bodo tudi strokovni štab. “Začeli bomo sodelovanje skupaj. Za vse, ki so v klubu, bi si želel, da ostanejo del projekta. Naslednji tedni in meseci bodo pokazali, koliko truda bo potrebnega, da bi lahko na novo zaživeli, imamo pa v strokovnem štabu v prvi fazi dovolj razpoložljivih moči, da bi lahko nadaljevali v smeri, ki jo imamo zastavljeno. Trenutno je tukaj Saša Gajser, ki je kot pomočnik trenerja pridobil ogromno izkušenj in znanja v teh letih delovanja,” je o tem povedal Bogatinov. Na vprašanje, kdo bo vodja dolgoročnega projekta s klopi, kakšni bodo kriteriji pri izbiri trenerja, pa je povedal: “Kandidat se mora skladati s prihodnjo usmeritvijo kluba. Glede na zdajšnjo situacijo se nam ne mudi, ime glavnega trenerja za prihodnje obdobje pa še ni znano.”

Zasnovane so že naslednje aktivnosti moštva, glede na informacije, da upanje o nadaljevanju sezone še ostaja, kljub situaciji zaradi novega koronavirusa. “Zdajšnje delo poteka nemoteno, igralci so dobili nov program individualnega dela tudi v prihodnjem obdobju. Optimistični scenarij predvideva nadaljevanje tekmovanja v začetku maja. To pomeni, da bi se morali vrniti na igrišče do 20. aprila, da bi imeli najmanj 14 dni za skupno pripravo na igrišču, kar je nek minimalni standard, da se vzpostavi osnovno sodelovanje. Upamo, da bo načrt uresničen in temu primerno bo prilagojen tudi režim dela v prihodnjem obdobju, ko bodo razmere to omogočale. Obstajajo pa tudi pesimistične napovedi, ki nakazujejo na to, da bi se letošnja sezona do konca junija težko končala,” je o tem povedal Bogatinov.

Verjame, da se lahko zmagovalni duh povrne: “Zmagovalni duh se lahko povrne le skozi serijo zmag, ko igralci z uspešnimi tekmami pridobivajo samozavest. Trenutno pa je situacija takšna, da prvenstvo miruje, ekipa je na četrtem mestu, ki trenutno ne vodi v evropska tekmovanja, zato so bolj prisotni drugi duhovi v ekipi in malo zmagovalnega.”

Ali bo klub iskal tudi novo rešitev za nogometno šolo, pa odgovarja tako: “Predvsem bo zdaj v ospredju omenjena finančna reorganizacija, med katero bo treba tudi znižati stroške strokovnega dela v klubu. Ta vloga se bo prerazporedila znotraj notranjih resursov in ne bomo imeli iskali zunanjega kadra. Naloge bodo porazdeljene, tako da ne bomo določili novega strokovnega vodjo nogometne šole. Bolj se nagibamo k temu, da vsi, ki smo v klubu, ostanemo skupaj, se vidimo v novem projektu in nikogar ne izgubimo v tej fazi, kot pa, da bi na novo zaposlovali.”

Oddaj komentar