Notranja ministra Slovenije in Avstrije na vaji nadzora meje z droni

FOTO: Pixabay.com

Na avstrijski strani mejnega prehoda Šentilj bosta danes slovenska in avstrijska policija izvedli vajo nadzora meje z droni.

Ogledala si jo bosta tudi slovenski notranji minister Aleš Hojs in njegov avstrijski kolega Karl Nehammer, ki se bosta ob tej priložnosti tudi srečala, napovedujejo na slovenskem notranjem ministrstvu.

O projektu sta se dogovorila konec julija

Ministra, ki bosta po srečanju podala izjavo za javnost, sta se o vzpostavitvi testnega projekta skupnega nadzora slovensko-avstrijske meje s tehničnimi sredstvi, kot so brezpilotni letalniki in kamere, dogovorila na srečanju na Dunaju konec julija.

Tedaj so na notranjem ministrstvu v Ljubljani pojasnili, da želijo s tem preveriti možnost učinkovitega sodelovanja pri skupnem nadzoru meje in prenosu teh praks na migracijsko bolj obremenjeno slovensko-hrvaško mejo.

Nadzor na meji 

Dunaj je sicer leta 2015 na vrhuncu migrantske krize uvedel nadzor na meji s Slovenijo, ki ga izvaja še danes. To je tako zadnja leta redna tema pogovorov med visokimi predstavniki Slovenije in Avstrije.

O migracijah sta pred dobrim mesecem na srečanju v Ljubljani govorila tudi slovenski premier Janez Janša in avstrijski kancler Sebastian Kurz. Zavzela sta se za skupen pristop v boju proti nezakonitim migracijam in novemu koronavirusu, ki se v obeh državah v zadnjem času vse hitreje širi.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar