Nocoj ne zamudite meteortskega dežja

Zvezdni utrinki, meteortski dež, vir: Sensa.si

Nocoj bomo na nebu lahko opazovali meteorni dež.
Po predvidenju astronomov bo nocoj najsvetlejši meteorski dež tega stoletja. Meteorski dež je sicer naravni pojav, pri katerem orbita Zemlje prečka pas delcev, ki jih za seboj puščajo kometi. Delci v Zemeljni atmosferi na približno 80 kilometrih zažarijo in zgorijo, na nebu pa se prizor vidi kot utrinek. Meteorski roj Perzeidov, ki je pred nami, bo nastal kot posledica kometa Swift-Tuttle, zaradi katerega lahko utrinke na Zemlji spremljamo že okoli 2000 let, pišejo na Sensa.si.

Meteorski dež, ki bo nastopil nocoj, ne bo običajen. Astronomi predvidevajo, da bo to najsvetlejši meteorski dež. Utrinki bodo osvetlili nočno nebo, nekateri bodo vidni celo žez dan.

Kdaj je najboljše opozovati meteortski dež?

Meteorski dež lahko opazujemo med 9. in 13. avgustom. Vrhunec bo nocoj ponoči. Najboljši čas za opazovanje pa bo tik pred jutranjim svitom, pravijo na Sensa.si.

Sicer pa svetujejo, da se j dobro prej naspati, da bomo lahko budni. Priporočajo tudi, da je najbolje poiskati prostor čim bolj stran od mestnih luči, ni potrebno da na hribu, lahko tudi v dolini. Treba pa je opomniti, da naše oči potrebujejo vsaj 20 minut, da se navadijo na temo, preden si bomo lahko dobro ogledali nebo. K temu pa na Sensa.si dodajajo, da imajo utrinki tudi moč, da usmerijo energijo v tisto, kar si želimo in osvetljujejo našo pot. Morda je prav to priložnost za premislek o spremembah v življenju in uresničitvi novih ciljev.

 

Oddaj komentar