NKBM in KBS banka tudi uradno združeni

NKBM in KBS banka sta po tem, ko sta tik pred koncem leta s strani Evropske centralne banke prejeli dovoljenje za pripojitev slednje, od danes tudi uradno združeni v enotno banko. NKBM si je lani že pripojila Poštno banko Slovenije, zdaj pa pod svoje okrilje združuje še nekdanjo slovensko podružnico Raiffeisen Bank.

Kot so pojasnili v Novi kreditni banki Maribor (NKBM), bodo vse obveznosti in pravice sedanje KBS banke prenesene na NKBM, ob združitvi pa bo poslovanje za stranke nemoteno, zato obisk banke za komitente zaradi te spremembe ni potreben. Z združitvijo bo banka še okrepila položaj in nadaljevala z uresničevanjem ambicioznih načrtov skupnih lastnikov obeh bank.

S povezavo obeh bank bodo stranke postopoma pridobile širšo ponudbo sodobnih bančnih storitev po njihovi meri, z mrežo poslovalnic, razvejano po vsej državi pa jim bo združena banka kmalu še bližje in bolj dostopna, sporočajo iz banke, ki je že nekaj časa v lasti ameriškega sklada Apollo in EBRD.

Robert Senica, Nova KBM
Robert Senica, Nova KBM

Kot so danes pojasnili, ima združena banka zdaj 70 bančnih poslovalnic in 17 poslovnih enot za gospodarske družbe, od septembrske združitve s PBS pa posluje tudi na več kot 500 poštah in pogodbenih poštah. NKBM je tako banka z največjo poslovno mrežo in s 13,3-odstotnim tržnim deležem druga največja banka v Sloveniji.

V prihodnjih mesecih se bodo postopki združevanja nadaljevali. V načrtu je poenotenje informacijskih sistemov, postopoma pa bodo prenesli račune strank nekdanje KBS banke v sistem NKBM. O datumu prenosa, novi številki bančnega računa in vseh dodatnih informacijah bodo stranke pravočasno obvestili.

Združitev pomemben korak

Za predsednika nadzornega sveta NKBM Andreja Faturja združitev pomeni pomemben korak do uresničitve strateškega cilja Apolla in EBRD – preoblikovati banko v vodilno nacionalno banko v Sloveniji. “Združitveni postopki potekajo konstruktivno in strokovno, kar je zasluga zaposlenih obeh bank,” je dejal Fatur.

Tudi predsednik uprave nekdanje KBS banke Gvido Jemenšek meni, da ima združena banka ob jasni strategiji možnost postati najboljša banka v Sloveniji. “S tem bodo stranke postopoma pridobile širšo ponudbo sodobnih bančnih storitev in kmalu tudi širšo mrežo poslovalnic,” je dodal Jemenšek.

Novi lastniki NKBM so že večkrat napovedali, da se tu ne nameravajo ustaviti, saj je njihova dolgoročna strategija priti do vsaj 25-odsotnega tržnega deleža, ki bi jim zagotovil stroškovno učinkovitost. Kako bodo to dosegli, doslej v banki še niso razkrili. Ob septembrski pripojitvi PBS prvi mož NKBM Robert Senica na vprašanje, ali jih zanima povezovanje s Sberbanko ali celo Abanko, odvrnil, da o tem ne more govoriti.

“Ve pa se, kaj so zaveze Slovenije, ki je posredno ali neposredno lastnik nekaterih bank, in jih mora prodati, pa tudi nekatere tuje franšize so že javno napovedale umik iz slovenskega trga. Načeloma je za nas zanimivo vse, kar se bo prodajalo, potem pa bomo videli, kaj bo rezultat tega,” je takrat dejal Senica.

Slednji bo sicer kmalu dobil nadrejenega, saj bo vodenje NKBM ob prejemu licence Evropske centralne banke prevzel John Denhof, banka pa bo imela petčlansko upravo. Ob Senici in članici uprave Sabini Župec Kranjc sta od 1. januarja na mestih članov uprave še Jon Locke, ki je odgovoren za upravljanje tveganj, in Josef Gröblacher, ki skrbi za operativno poslovanje. Oba sta licenci ECB prejela sredi lanskega decembra.

VIR: lokalec.si

Oddaj komentar