Nenavadni klic: “Je še zaj živa a bo tud verjetno umrla, samo leži. Je že dana na stran in pokrita”.

V Društvu za zaščito živali Maribor so zapisali: “V tem tednu je bilo (na našem društvenem telefonu) še posebej pestro. Prejeli smo pa tudi klic iz okolice MB zaradi katerega zdaj mi prosimo za pomoč. Začelo je bolj informativne narave: kaj storiti, če misliš, da nekdo zastruplja muce….?”

Zapis objavljamo v celoti:

Tisti dan naj bi poginili dve muci, pa pred tem tudi že. Sledi pogovor za lažje razumevanje situacije. Po nekaj minutah pogovora postaja ta klic nenavaden. Ugotovimo, da je ena muca res umrla tisti dan. Druga muca pa v bistvu sploh še ni mrtva.

“Je še zaj živa a bo tud verjetno umrla, samo leži. Je že dana na stran in pokrita”…. Po slišanem je takoj jasno le, da je muca najverjetneje v agoniji in da nemudoma rabi pomoč veterinarja, ki je še ni dobila. Brž zaznamo kaj temu tudi botruje…

Domenimo se, da muco takoj spravijo do veterinarja, mi pa bomo plačali račun, karkoli že bo. Smo sicer povedali kaj in kako, vendar tukaj časa za “pridigo” ni bilo. O tem in ostalem bomo kasneje. Muco naj le čimprej spravijo do veterine. Prevoz v trenutku ni bil problem. Na veterini se domenimo za prihod mucke in ostalo.

In držalo je. Muca je bila v agoniji. Na veterini so še skušali pomagati a bila je tako oslabljena, da iz odvzete krvi aparat niti ni naredil izvidov. Sum na kugo oz. zastrupitev. Ni več bilo pomoči. Zanjo je edina pomoč in rešitev bila evtanazija. Rešena je bila vsaj agonije in mučnega umiranja na obroke nekje tam.

Tole objavljamo zato:
1.) da tokrat prosimo za pomoč pri plačilu računa v višini par evrov čez 100,00EUR, da lahko pomagamo živalim naprej. Če lahko pomagate, vas prosimo, da izberete eno obliko pomoči:
-pošljite SMS z besedo HVALA5 na 1919 (z enim poslanim sporočilom donirate 5,00eurov)
– donirajte poljuben znesek
Podatki za nakazilo: Društvo za zaščito živali Maribor, Avtomobilska 25, 2000 MB
TRR: SI56 0417 3000 0739 916 (NKBM)
(namen: evt.muca)
“Že vnaprej se zahvaljujemo za pomoč.”
2. ) da veste, da če se pripeti takšna situacija in potrebujete veterinarsko pomoč za vašo žival smo tu za njo. In posledično za vas. Za vse skupaj. Samo ne puščati živali brez pomoči, ko jo rabijo. Kontaktirajte nas. Velja tudi (in predvsem) za pomoč pri sterilizacijah in kastracijah…

Spet pa opominjamo:
 -Vsekakor je treba vzeti zmeraj in vedno na znanje, da imeti žival je odgovornost.
– Da terja stroške. Več živali, več stroškov.
– Da je za žival treba odgovorno poskrbeti (osnova je sterilizacija/kastracija, pa sredstva proti bolham, klopom, glistam in ustrezna hrana).
– Da se jih cepi, zaščiti
– Da je živali TREBA nuditi veterinarsko pomoč, ko jo rabi ( ob pravočasni veterinarski pomoči tudi zastrupljena žival ali žival obolela s kugo, lahko preživi).
– Da žival ne sme hoditi nenadzorovano naokoli.
– Da ni dovoljeno imeti več kot 5 živali iste vrste- imejte pa jih seveda le toliko, za kolikor lahko res poskrbite (da so kompletporihtane in urejene,).
– Da morate poskrbeti, da se vam živali doma ne parijo in da na svet ne spravljate novih mladičev. Pri mačkah se hitro znajdete v začaranem krogu. Narašča število, bolezni, ….parijo se vam pa že potem bratje, sestre, sinovi, matere, hčere, očetje,..itd.razne kombinacije med seboj,…..
-Za žival je treba odgovorno poskrbeti od začetka njihovega življenja pa vse do kraja.
To je 10+let.
In vsakega skrbnika živali je to dolžnost!! Dolžnost se zavedati, upoštevati in tudi izpolniti! Ali pa pač ne imeti živali. Zelo preprosto.

Oddaj komentar