Ne pozabite na novo vinjeto

Od danes naprej so začele veljati vinjete za leto 2017. Letošnje so opečnato oranžne barve, veljajo pa do 31. januarja 2018. Cene tudi letos ostajajo enake.

Slovenci poznamo deveti različnih vrst vinjet, letne, mesečne in tedenske vinjete za osebna vozila, kombije in motorje.

Letna vinjeta za osebna vozila stane 110 evrov, mesečna 30 in tedenska 15 evrov. Motoristi morajo za letno vinjeto odšteti 55 evrov, za polletno 30 in za tedensko 7,50 evra. Lastniki kombijev pa morajo za letno vinjeto odšteti 220 evrov, za mesečno 60 in za tedensko 30 evrov.

vinjeta 2017

Velja le pravilno nameščena

Na Darsu opozarjajo, da mora biti vinjeta na vozilu primerno nameščena. Po odstranitvi zaščitne folije morajo vozniki nepoškodovano vinjeto namestiti na notranjo stran vetrobranskega stekla tako, da je jasno vidna od zunaj. Na Darsu opozarjajo še, da se nalepke ne smejo namestiti na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno ali na stransko okno vozila. Še dodatno pa pravijo, da je pred namestitvijo nove vinjete potrebno predhodno odstraniti nameščeno oziroma neveljavno vinjeto.

Kazni visoke

V primeru, da vas uslužbenci Darsa ustavijo, ker nimate vinjete in kljub temu uporabljate cesto, za katero je uporaba vinjete potrebna, vas po zakonu o javnih cestah lahko kaznijo od 300 do 800 evrov. Poleg tega lahko nadzorniki od voznika zahtevajo, da kupi vinjeto za nadaljevanje vožnje.

Oddaj komentar