“Naključna prijaznost” se širi med Mariborčani

Ali ste opazili, da na parkirišču pogosto prejmete še veljaven parkirni listek od neznanca? Vas je v nabiralniku pričakala čokolada brez sporočila? Se za brisalci avtomobila skriva listek s sporočilom? Kot pravijo v društvu Humanitarček ne gre za skrite zalezovalce, temveč ste bili le “žrtev” podpornikov akcije “Naključna prijaznost“. 

Projekt je v zadnje pol leta zajel Slovenijo in ima že preko 1500 registriranih podpornikov.  “Randomised kindness” oziroma “Naključna prijaznost” je projekt, ki ga je društvo Humanitarček začelo junija lani na pobudo predsednice Ninne Kozorog. Namen projekta je, da se spomnimo, kako lahko z majhnimi dejanji nepričakovano polepšamo dan popolnim tujcem, prijateljem, znancem. “Akcijo sem si želela izpeljati že kot majhna deklica, po ogledu filma Pay it forward, a je moralo preteči kar nekaj let, da smo jo realizirali,” razlaga Kozorogova.

Sendvič za brezdomca
Sendvič za brezdomca

Akcije so preproste, prinese jih vsakodnevni ritem in življenje. Zakaj ne bi podali naprej še veljavnega listka s plačano parkirnino, če ga ne potrebujemo več? Zakaj ne bi plačali kave mamici z dvema otrokoma na koncu dolge vrste? Ali pa nekomu podarili dežnika na deževen dan, če vemo, da nas do avta loči le korak ali dva?

Omejitev ni. Edina ovira je naš entuziazem in pripravljenost pomagati. “Ideja se je rodila povsem spontano,“ je še dejala. Humanitarček izdaja tudi posebne kartice, ki jih v primeru dejanja naključne prijaznosti lahko priložimo poleg ter z njimi spodbudimo tudi prejemnika prijaznosti, da na nek način vrne oziroma podari podobno dejanje naprej.

Naključna prijaznost v nabiralniku
Naključna prijaznost v nabiralniku

Akcija se je v zadnje pol leta prijela, ne samo med Mariborčani, ampak tekom cele Slovenije. Še posebej smo veseli, da se je uspela razširiti tudi preko meja, in sicer na Madžarsko,“ še je dodala. Trenutno je aktivnih približno 750 posameznikov in v obtoku nekaj več kot 5000 kartic naključne prijaznosti. „Veseli smo, da so se projektu pridružile številne osnovne šole, podjetja ter posamezniki. Dejanje tako lahko izvede čisto vsak, kjerkoli, kadarkoli – s kartico ali brez. Sami so v poletnih mesecih za brisalce avtomobilov zatikali sončnice in upali, da bodo ljudem polepšali dan, v deževnih dneh delili dežnike ljudem, ki jih nimajo, sendviče brezdomcem, nogavice, na kavnih avtomatih puščali drobiž za kavo in na vetrobranskih steklih lepe misli,” še dodajajo v društvu Humanitarček.

Naključna prijaznost se je razširila tudi v Budimpešto
Naključna prijaznost se je razširila tudi v Budimpešto

Akcija je zastavljena tako, da boste, v primeru, da se akciji pridružite, z gotovostjo nekomu polepšali dan, “pa še nekomu bo ostal lep spomin,” dodajal Ninna Kozorog.

V Mariboru točka “prijaznosti”

V Galeriji Kreativnih na Gosposki ulici so se tako odločili postaviti tudi posebno točko “prijaznosti”. Tam lahko prejmete gratis kartice projekta v zameno za nasmeh ali dobro misel.

Upamo, da bo projekt zaživel do te mere, da ne bomo več potrebovali spodbujati ljudi… ampak jim bodo ta dejanja prišla v navado” je še pristavila Maja Kos. Sicer pa pripravljajo tudi nekaj razstav na to temo, in predvsem leto 2017 namenjajo promociji tega, kar bi moralo biti samoumevno. Človeškim, malim dejanjem, ki ne stanejo skorja nič, a dajejo veliko.

Oddaj komentar