Največ kršitev ukrepov za zajezitev širjenja covid-19 na zunanjih površinah, napovedujejo poostren nadzor

FOTO: Pixabay.com

Zdravstveni inšpektorat največ nadzorov opravi na javnih mestih, kjer tudi ugotovi največ kršitev ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. V minulem tednu so tako izrekli 23 prekrškovnih sankcij, najpogosteje gre za druženje več družin. Na zelene površine pa so se preselili tudi posamezniki, ki kršijo prepoved zbiranja ob gostinskih lokalih.

Inšpektorat je od 16. do 22. novembra opravil 2254 nadzorov, povezanih z obvladovanjem epidemije covida-19, je na novinarski konferenci povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. Izrekli so 35 prekrškovnih sankcij v vrednosti 28.800 evrov in 246 opozoril po zakonu o prekrških ter 77 upravnih ukrepov.

Največ prijav v dejavnosti gostinstva, gradbeništva in trgovine

Zdravstveni inšpektorat je zabeležil 88 prijav, največ v dejavnosti gostinstva, gradbeništva in trgovine. Skupno so opravili 1338 nadzorov. Izrekli so 27 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 14.800 evrov, 170 opozoril in tri upravne ukrepe.

V gostinstvu so opravili 198 nadzorov. Izrekli so tri prekrškovne sankcije v skupni vrednosti 6400 evrov in izdali dve odločbi o prepovedi opravljanja dejavnosti. V trgovinah je zdravstveni inšpektorat opravil 197 nadzorov, izrekel pa je eno prekrškovno sankcijo v vrednosti 400 evrov.

Na zunanjih javnih površinah so opravili 571 nadzorov

V drugih storitvenih dejavnostih, kot so frizerski in kozmetični saloni ter cvetličarne, so opravili 240 nadzorov. Po njenih besedah, nepravilnosti niso ugotovili. Zdravstveni inšpektorat pa je opravil tudi nadzor v 132 večstanovanjskih stavbah in izdal eno ureditveno odločbo.

Na zunanjih javnih površinah so opravili 571 nadzorov in izrekli 23 prekrškovnih sankcij v vrednosti 8000 evrov. Inšpektorji poročajo, da se na javnih površinah, ob igriščih in igralih, zbirajo družine. Poudarila je, da tovrstno zbiranje ni dovoljeno.

Deana Potza je izpostavila še, da pri posameznikih zaznavajo ponavljajoče se kršitve in aktivno nasprotovanje vladnim ukrepom. Zato so tožilstvu naznanili sum storitve kaznivega dejanja zoper več fizičnih oseb zaradi spodbujanja nestrpnosti in zaradi napeljevanja k prenašanju nalezljivih bolezni, je povedala.

Nadzor z inšpektorji ali samostojno opravljajo tudi policisti

Nadzor skupaj z inšpektorji ali samostojno opravljajo tudi policisti. V novembru so dnevno opravili več kot 2400 nadzorov. Občani so prijavili 852 domnevnih kršitev. Nekatere nadzore opravijo na podlagi prijav, druge pa ugotovijo sami, je povedal vodja oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje iz Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave Alojz Sladič. V novembru so tako sami ugotovili 6310 kršitev, od tega 1954 v zadnjem tednu.

“Glede policijskih ukrepov ponovno izpostavljamo, da je namen policije, da z najmilejšimi sredstvi in ukrepi doseže zakonito zasledovani cilj, pri čemer policija vedno izhaja iz načela sorazmernosti,” je še dejal Sladič.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar