Na ustavitev financiranja STA opozorili tudi tuji mediji

FOTO: Pixabay.com

Več tujih medijev je v torek in danes poročalo, da je slovenska vlada sprejela informacijo Ukoma o nezmožnosti izvajanja pogodbe z STA o opravljanju javne službe v letu 2020 ter sklenitve pogodbe za 2021. Ob tem so spomnili tudi na napade premierja Janeza Janše na medije.

Bruseljski spletni bilten Politico je danes na kratko povzel, da je Urad vlade za komuniciranje (Ukom) zaustavil financiranje STA. “Slovenski slavni pesnik/premier Janez Janša očitno spet cilja na medije, sedaj tako, da ne plačuje sredstev Slovenski tiskovni agenciji,” so zapisali.

Dogajanje med Ukomom in STA je povzel tudi portal Euroactiv, ki je med drugim spomnil, da je Janša že večkrat izrazil nezadovoljstvo nad STA in RTV Slovenija.

O STA poročali tudi v Franciji in Avstriji 

Francoski časnik Le Figaro povzema poročanje francoske tiskovne agencije AFP, da je slovenska vlada ustavila financiranje STA, katere delo je premier Janez Janša ostro kritiziral. Ob tem navaja argumente direktorja Ukoma Uroša Urbanije in direktorja STA Bojana Veselinoviča. Omenja še, da Janša že od marca, ko je znova prišel na položaj, napada do njega kritične medije, češ da širijo lažne informacije in služijo interesom opozicije.

Podobno je v torek poročala avstrijska tiskovna agencija APA, ki jo je med drugim povzela avstrijska radiotelevizija ORF. Posvarili so, da lahko tovrstna poteza vlade ogrozi obstoj agencije, ki jo je v zadnjem času Janša že večkrat napadel. Opozorili so še, da sklep vlade o seznanitvi glede zaustavitve financiranja ni bil javno objavljen.

Spor Janše z novinarji

Hrvaška tiskovna agencija Hina, ki sta jo med drugim povzela portal Index in časnik Jutarnji list, piše o novem primeru spora med novinarji in Janšo. Prvi očitajo premierju orbanizacijo medijskega prostora, premier pa očita medijem, da javno blatijo vlado in posredno spodbujajo k neupoštevanju ukrepov za zajezitev epidemije.

Hina podobno kot APA opozarja, da sklep vlade glede prenehanja financiranja ni bil javno objavljen. Piše še, da Urbanija, ki je bil v času prve Janševe vlade urednik na STA, naj ne bi bil zadovoljen z načinom, kako poroča STA.

O dogajanju med vlado in STA sta med drugim poročali tudi srbski tiskovni agenciji Tanjug in Beta.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar