Na tržnici bodo razdelili bio vrečke za živila

Biološko razgradljiva vreča za živila

Iz podjetja Snaga so sporočili, da bodo v luči prizadevanj za zmanjševanje količin odpadkov in v boju proti plastičnim vrečkam, skušali spremembo potrošniških navad doseči tudi na osrednji mariborski tržnici. To soboto bodo med prodajalce brezplačno delili biološko razgradljive vrečke, ki imajo vse potrebne certifikate za stik z živili in so primerne za to, da v njih začasno hranimo hrano. V naslednjih mesecih bodo med prodajalce brezplačno razdelili 70 tisoč tovrstnih vrečk.

Ali ste vedeli, da povprečen Slovenec na leto kupi okrog 300 plastičnih vrečk, pri čemer ena vrečka za razkrajanje v naravi potrebuje kar 450 let. “To so zaskrbljujoči podatki, ki pričajo o odvisnosti potrošnikov od plastičnih vrečk, ki jih neracionalno kupujemo, uporabimo pa običajno samo enkrat,” razlagajo na Snagi Maribor.

V nakup živil zavedno

Biorazgradljive vrečke, ki jih bomo brezplačno delili na tržnici, so po uporabi primerne tudi za zbiranje bioloških odpadkov, ki so zelo dragoceni, saj jih vračamo neposredno v naravo,” opisujejo v Snagi.

Biološki odpadki Snaga
Biološki odpadki Snaga

Pravijo, da v posodah za biološke odpadke najdejo ogromno navadnih plastičnih vrečk, ki seveda v te posode ne sodijo. “Z biorazgradljivimi vrečkami pa želimo opozoriti na dejstvo, da lahko neka stvar, v tem primeru vrečka, po uporabi dobi novo vrednost in jo ponovno uporabimo,” so zapisali. Ponovna uporaba na evropski hierarhični lestvici zaželenih načinov ravnanja z odpadki zaseda visoko drugo mesto, takoj za preprečevanjem nastajanja odpadkov. V nadaljevanju tega okoljskega projekta bodo spodbujali nakupe na tržnicah s cekarji ali z lastnimi vrečkami iz blaga, ki so pralne in zato tudi večkrat uporabne.

Sprememba je nujno potrebna

Zavedamo se, da se sprememba med prodajalci in potrošniki na osrednji tržnici ne bo zgodila čez noč, navsezadnje so biološko razgradljive vrečke tudi nekoliko dražje kot običajne, kar za prodajalce pomeni višje stroške. Prav zato smo se odločili, da prvi korak k razmisleku o ekološki sprejemljivosti materialov na tržnicah naredimo sami in verjamemo, da bo akcija dobro sprejeta tako med kupci kakor tudi med prodajalci,” so še dodali na Snagi.

Oddaj komentar