Na superračunalniku Vega se izvajajo raziskave za razvoj baterij

FOTO: izum.si/hpc/

Na HPC Vega, največjem slovenskem superračunalniku, se izvaja prvi razvojni projekt iz gospodarstva. Raziskovalci podjetja NorthVolt bodo reševali eno izmed najbolj perečih težav v zgodovini človeštva: zmanjšanje emisij CO2 v prometu.

NorthVolt je svetovno znano vodilno podjetje na področju proizvodnje in razvoja baterij

V partnerstvu z ENCCS (EuroCC National Competence Centre Sweden), švedskim nacionalnim kompetenčnim centrom, v podjetju raziskujejo uporabo klasične in reaktivne molekularne dinamike ter kvantnih kemijskih simulacij za izboljšanje tehnologije baterij.

S strani EuroHPC JU so raziskovalci za razvoj in skaliranje programske opreme pridobili skoraj dva milijona jedrnih ur superračunalniških zmogljivosti na superračunalniku Vega. Zanje to pomeni novo možnost za napredek, saj bodo lahko izvajali veliko večje in bolj realistične simulacije, relevantne za razvoj baterij, kot pa bi bilo to možno izvajati z običajnimi računalniki.

Če bo njihov projekt uspešen, bo imel zelo velik vpliv na družbo: izboljšana bo električna mobilnost, ki ima dober potencial za znižanje emisij CO2 v prometu.

Superračunalnik Vega na Institutu informacijskih znanosti je financiran s pomočjo kohezijskih sredstev in države Slovenije, obenem pa je prvi superračunalnik, ki ga je dodatno financirala organizacija EuroHPC. Z njim Slovenija pridobiva na mednarodni veljavi.

Oddaj komentar