Na razpis za krajšanje čakalnih vrst se bodo lahko prijavili tudi zasebniki

Minister za zdravje Tomaž Gantar. Vir: RTV SLO (https://parlamentarni.rtvslo.si/)

Ministrstvo za zdravje je pripravilo javni razpis za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu, na katerega se bodo pod enakovrednimi pogoji prijavili tako javni kot zasebni izvajalci zdravstvenih storitev, je danes povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Skupna vrednost storitev bo 42 milijonov evrov, še letos bo na voljo okoli 14 milijonov evrov.

Minister Gantar je danes v izjavi medijem dejal, da bo razpis objavljen še ta mesec, razpisana sredstva so do konca prihodnjega leta. Še letos nameravajo za skrajševanje čakalnih vrst nameniti okoli 14 milijonov evrov, kar je predvideno v predlogu zakona o izvrševanju proračuna, ostala manjkajoča sredstva do 42 milijonov evrov pa bodo delno črpali iz evropskih sredstev.

Razpisovali bodo tiste storitve, kjer so čakalne vrste najdaljše, po drugi strani pa najbolj vplivajo na zdravstveno stanje posameznika, med njimi so denimo ortopedske operacije hrbtenice.

Po Gantarjevih besedah se bodo na razpis lahko pod enakimi pogoji prijavili tudi zasebni izvajalci zdravstvenih storitev, pri čemer bodo v razpisu tudi opredeljeni kriteriji in pogoji za spremljanje kakovosti dela.

Gantar je še opozoril na slabe izkušnje preteklih let pri skrajševanju čakalnih vrst, ko se je v skrajševanje čakalnih vrst vlagal nov denar, po drugi strani pa se je število čakajočih prek dopustne čakalne dobe od konca leta 2013 do danes povečalo s 7000 na več kot 75.000. Kot je opozoril, so iz leta v leto slabši podatki o čakalnih dobah.

Po njegovih besedah so čakalne dobe danes na papirju še vedno krajše kot pred začetku krize, a je takšno stanje na račun tistih, ki še niso dobili nov datum za zdravstveno storitev.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar