Na pustni torek bodo pustne šeme še zadnjič skušale odgnati zimo

Današnji pustni torek bo po pustnem vikendu na plano znova privabil pustne šeme, ki v skladu z dediščino odženejo zimo in prinesejo pomlad. V Cerknem, kjer so pusta že v nedeljo obsodili na smrt z drvarskim kladivom, botom, bodo obsodbo izvedli. Za slastne pustne jedi pa je čas samo še danes, saj se v sredo začne 40-dnevni post pred veliko nočjo.

V Mariboru bo osrednji dogodek festival ustvarjalnosti in norčavosti na Glavnem trgu v organizaciji Zveze prijateljev mladine Maribor.

V Cirkovcah na Dravskem polju pa je napovedan 30. Cirkovški fašenk s pustno povorko po kraju in karnevalskim balom v dvorani.

Na pustni torek so pred epidemijo covida-19 v številnih krajih, ne le v Cerknem, pripravili pustne pogrebe ali usmrtitve pusta.  V skladu z izročilom je namreč odgovoren za nespametna početja v minulem letu in za napake v skupnosti, za kar mora plačati z življenjem.

Lutko pusta so ponekod položili na pare, jo v šali kropili, nato pa jo zažgali, pokopali, ustrelili, jo vrgli v vodo ali obesili. Šego pustnega pogreba, ki je priložnost za kritiko skupnosti, so poznali po vsej Sloveniji razen na vzhodnem Štajerskem.

Oddaj komentar