Na pokopališču Pobrežje nameravajo zgraditi poslovilno dvorano

Na mariborskem pokopališču Pobrežje nameravajo zgraditi poslovilno dvorano. V novem večnamenskem kompleksu, ki bo nastal na sedanjem parkirišču za cvetličarno, bodo tudi novi prostori za sprejem strank in skladiščni prostor za cvetličarno, napovedujejo v Pogrebnem podjetju Maribor.

“Z novo investicijo želimo koncept, kot se že izvaja na pokopališču Dobrava, torej da se obred v celoti izvede v poslovilni dvorani, svojcem omogočiti tudi na pobreškem pokopališču, kjer se zdaj večji del obreda izvede pred mrliškimi vežicami, del pa ob grobnem mestu,” je pojasnila direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek.

Sedanje mrliške vežice, ki so arhitekturno zaščitene, ostajajo. V njih se bodo zbirali svojci pred pogrebom. V novo poslovilno dvorano, kjer bo izveden obred v celoti, bodo šli pred začetkom pogrebne slovesnosti.

“Celoten projekt je ocenjen na 450.000 do 500.000 evrov. Zaradi naše narave dela ne moremo iti v izvedbo naenkrat v celoti, zato smo investicijo razdelili na tri sklope,” je še povedala direktorica.

“V prvi fazi bomo uredili osnovni prostor ob cvetličarni, da bomo lahko, ko se bodo delali sprejemni prostori za stranke, to opravljali v novem objektu, nazadnje pa se bo zgradil objekt, ki bo namenjen poslovilni slovesnosti. Investicija, ki jo v celoti financiramo sami, bo končana v dveh do treh letih,” je dodala.

Javni razpis za izvedbo prvega sklopa naj bi bil objavljen v kratkem. Obliko in strukturo novega objekta je zasnoval arhitekt Miha Mihelič. Fasada bo rjava, delno groba, kot zemlja.

V prihodnjih letih Pogrebno podjetje Maribor načrtuje vlaganja še v tlakovanje poti na obeh mariborskih pokopališčih. Pokopališče Pobrežje je starejše. Kot mestno pokopališče je začelo delovati leta 1879, medtem ko je pokopališče Dobrava začelo obratovati leta 1985.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar