Na pike žuželk možne močne alergijske reakcije

FOTO: Poxabay.com

Večina pikov žuželk, kot so ose, čebele, sršeni in komarji, je nenevarnih in povzročijo le lokalne reakcije, kot so bolečine in otekline. Nevarne so preobčutljivostne reakcije na pik, ki lahko povzročijo anafilaktični šok. Takrat je potrebna zdravniška pomoč, so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Po piku najprej odstranimo morebitno želo, mesto pa hladimo z mrzlimi obkladki. Uporabimo lahko mazila proti srbenju in lokalni alergijski reakciji. Pred piki žuželk pa se najbolje zavarujemo tako, da se izogibamo nevarnim območjem ter upoštevamo zaščito pred piki s primerno obleko, mrežami in repelenti, so pojasnili.

“Alergijsko reakcijo po piku žuželk ima okrog 0,5 odstotka ljudi. Večina ljudi po pikih žuželk kožekrilcev, kot so čebele, čmrlji, ose in sršeni, nima večjih težav. Takoj po piku začutijo bolečino, na mestu vboda pa se pojavita rdečica in oteklina, ki v nekaj urah izgineta. Če žuželka piči v usta ali vrat, lahko normalna oteklina oteži dihanje ali celo povzroči zadušitev. Če človeka piči roj žuželk, kar je več kot 100, lahko pride do sistemske zastrupitve,” je v navodilih za bolnike pojasnila specialistka družinske medicine Lea Gril-Jevšek.

Oteklina na mestu pike

Alergijska reakcija se lahko pokaže z veliko oteklino na mestu pika, ki ostane prisotna več dni. Sistemska reakcija se navadno pojavi nekaj minut po piku in skoraj vedno prej kot v eni uri. Simptomi so lahko blagi, kot so srbež, izpuščaj po koži vsega telesa, otekanje okrog oči, zmerni, kot so cmok v grlu in krči v trebuhu, ali težki, kot so omotičnost, dušenje in izguba zavesti. Bolniki s sistemsko alergijsko reakcijo imajo pri naslednjem piku največkrat podobne ali blažje simptome, redkeje je reakcija težja, je poudarila.

Dodala je, da je ob morebitnem piku žuželke pomembno izogibanje ponovnemu piku. Zato je dobro poznati biološke značilnosti kožekrilcev in ukrepe, ki zmanjšajo možnost ponovnega pika. Poleg tega mora imeti alergična oseba pri sebi vedno set zdravil za samopomoč, ki ga uporabi, če jo piči žuželka in se začne razvijati alergijska reakcija. Ob težjih zapletih je svetovala tudi nujen obisk zdravnika.

Ukrepajte preventivno

Kot učinkovite preventivne ukrepe proti pikom žuželk je med drugim navedla pazljivost pri pitju iz pločevink, zaprta okna in vrata čez dan, ustrezna oblačila ter čim manjšo uporabo dišečih izdelkov za nego kože. Poudarila je tudi, da naj oseba ne dela sunkovitih kretenj, če se ji žuželka približa. Glavo naj pokrije z rokami ali kosom obleke in se počasi umakne.

Oddaj komentar