Na OFEM 2023 v Mariboru prvič po šestnajstih letih tudi nogomet

Mestna občina Maribor kot organizator poletnega Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM) 2023 je prejela pismo podpore predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksandra Čeferina k uvrstitvi ženskega nogometa kot ene od tekmovalnih disciplin Nogomet bo tako v Mariboru na tekmovalnem sporedu OFEM prvič po letu 2005.

Za to so si na Mestni občini Maribor, skupaj z organizacijskim odborom OFEM 2023 in s podporo Nogometne zveze Slovenije ter Evropskega olimpijskega komiteja, pri Uefi močno prizadevali.

Konec lanskega leta so željo predstavili gospodu Aleksandru Čeferinu. Pojasnil jim je, da bi bilo na OFEM, kjer tekmujejo mladi do 18. leta, težko vključiti nogomet za fante, saj ima večina tekmovalcev v tej starosti že profesionalne pogodbe; mogoče pa je v program uvrstiti nogomet za dekleta.

Edina športna disciplina, v kateri bodo tekmovala samo dekleta

Nogomet bo tako na OFEM 2023 edina športna disciplina, v kateri bodo tekmovala samo dekleta. V svojem pismu podpore je Aleksander Čeferin med drugim zapisal, da je »razvoj ženskega nogometa ena od ključnih Uefinih strateških prednostnih nalog za evropski nogomet. UEFA zato pozdravlja in podpira vključitev ženskega nogometa v program Olimpijskega festivala evropske mladine 2023, saj to olajša popularizacijo tega športa in posledično povečuje število igralk.«

Doslej je bil nogomet na festivalu OFEM na sporedu sedemkrat, in sicer v Bruslju, Valkenswaardu, Lizboni, Esbjergu, Murcii, Parizu in Lignanu.

Oddaj komentar